3,5 másodperc alatt 100-ra érhet a legújabb Tesla SUV, a Model Y

Tesla Model Y: SUV 7 üléssel és sportautós vezethetőséggel

Bemutatta a Model 3 alapú, a Model X-hez hasonlóan hétüléses SUV-ját a Tesla. Az első példányok jövő ősszel érkeznek belőle.

A szabadidő-autóktól megszokott funkcionalitást, ám alacsony tömegközéppontja miatt sportautós vezethetőséget ígér a Tesla Model Y. Alaktényezője Cd=0,23, ami kedvező fogyasztást, jó hatótávot tartogat

A Tesla szokásai szerint egy élő show keretében, a cégvezér Elon Musk remek előadásával mutatta be a Model 3 felfújt változataként nemrégiben már bejelentett Model Y-t. Ahogyan azt már tudtuk, 75 százalékban a Model 3 alkatrészeiből épül, de a SUV nem csak magasabb, praktikusabb karosszériát is hozott. A csomagtérajtó immár a hátsó szélvédővel együtt nyílik, így jobb pakolási teret ad. Nőtt természetesen a csomagtartó is, a hátsó ülések síkba döntésével 1900 liternyi tér áll rendelkezésre.

Hirdetés

Mint egy felfújt Model 3 - ahhoz mérten nagyjából 4000 dollár (~1,2 millió forint) felárral, hátul a jó pakolhatóságot adóan szélvédővel együtt nyíló ötödik ajtóval, az utastérben pedig 7 üléssel

A beltérről egyelőre csak gyári stúdiókép látható, pontosabban az is csak a márka videójában, sajtófotóként ugyanis csak külső képeket mutatnak egyelőre. Az viszont jól látható, hogy a műszerfal gyakorlatilag a Model 3-éval egyező. Az ellátmány is, a sávváltásra is képes autopilot természetesen választható. A vezethetőség kapcsán Elon Musk a padlóba épített akkumulátoroknak köszönhetően sportautós jellemzőket ígér, a gyorsulási adatok is ezt sugallják. Hangsúlyozott érték a 300 mérföldes (480 kilométeres) hatótáv és a 3,5 másodperces gyorsulási érték. Ez viszont nem azonos verziónál értendő. Utóbbit ugyanis a 60 ezer dolláros Performance verzió tudja, ami "csupán" 280 mérföld, azaz (~450 km) hatótávot tud, míg a 300 mérföldet tudó Long Range verzió esetén "be kell érni" 5,5 másodperces 100-ra gyorsulási értékkel.

A Performance verzió 3,5 másodperces 100-ra gyorsulást és 240 km/órás végsebességet tartogat

A Long Range alapára 47 ezer dollár lesz, 51 ezer dollárt kell fizetni az összkerekes, a Performance verzióhoz hasonlóan 280 mérföldes hatótávú Dual Motor AWD kivitelért, míg a Performance csúcsverzió ára kerekeken 60 ezer dollár. A Model Y-ok már előrendelhetők (2500 dolláros foglalóval), s míg az utóbbi verziók kiszállítását már jövő ősztől ígéri a Tesla, 2021 tavaszán érkezik a legolcsóbb Model Y, a 230 mérföld, azaz bő 350 kilométer hatótávú Standard Range verzió, bőségesen jó, 5,9 másodperces 100-as sprinttel és 39 ezer dolláros (átszámítva 10,9 millió forint) alapárral. Hogy hazai forgalmazással mibe fog kerülni egy Model Y, arról egyelőre nincs hír, de hétülésességével még a 2022. december 31-ig igényelhető (2,5 millió forintos) nagycsaládos autóvásárlási támogatás is igényelhető lesz rá. Továbbá a bruttó 15 millió forintos ár alatt maradókra a villanyautós 1,5 millió forintos támogatás is. Ráadásul egyelőre a támogatások összevonhatóságának tiltásáról sincs infó.

A legfontosabb kép az alábbi videóból - a kínálat

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?