470-ről lassított volna, elszállt a fékezőernyő

Rekorddöntésre készült a Ford GT, közel 500-zal száguldott

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kellemetlen, amikor nincs meg a kellő fékhatás. Ha éppen sebességrekordot döntenél, akkor pláne. Elszállt a fékezőernyő 470-nél, te mit lépnél?


Az utcai autók sebességrekordját minden évben megdönti valaki, persze itt is vannak különböző kategóriák. Johnny Böhmer az állórajtos, egy mérföldön belül teljesített sebességrekordokat döntögeti évről évre. Saját csúcsát évekkel ezelőtt futotta, akkor 292 mérföld/óráig sikerült gyorsulnia, ami úgy 470 km/h-át jelent. Ezt most is sikerült elérni, pedig a hatodik fokozat beváltása után csökkenni kezdett a turbónyomás, ezért megszakította a kísérletet, ami innen komolyabb történetté vált, mint azt gondolta.
Hirdetés

Az autó egyébként egy 2700 lóerősre tuningolt V8-as motorral szerelt Ford GT, aminek minden átalakítása hivatalos és közúton is használható, bár Amerikában egy kád is használható közúton, ha van rajta négy kerék, meg egy motor. Visszatérve a kísérlethez, mikor Böhmer észlelte a problémát a houstoni kifutópályán - itt landoltak a NASA űrsiklói - jelezte a csapatnak a problémát, majd kinyitotta a fékezőernyőt. Az viszont az erők hatására azonnal leszakadt, így a fékeknek kellett megoldaniuk a lassítást, azokat viszont kisebb maximális sebességre tervezték, ezért elmelegedtek. A videó a megállás előtt megszakad, nem árulták el, mi lett a vége, de valahogy meg tudott állni. Böhmer még egyszer megpróbálja megfutni az 500-at, miután rendbe rakták az autót, arra az alkalomra már meghívják a Guinness rekordok jegyzőjét és a Discovery Channelen futó Amcsi Benzinfalók stábját is, a Gas Monkey logója amúgy is ott figyel a GT oldalán.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 20:20
    Permalink

    Viccesek lehetnek ezek az umlautos nevek Amerikában. Kb. olyan, mint a Mötley Crüe vagy Lüpüs Thünder 😀 Persze lehetnek német felmenői is az úriembernek.

    Szerintem mostmár komolyabban rá fognak menni erre az 500 km/h-s témára, “az lesz a király, aki megfutja” alapon. 400-zal menni már uncsi. Az amerikaiak amúgy sem szívbajosak, a Hennessey Venom F5 már több, mint 480-nal tud majd menni, ha elkészül.

Vélemény, hozzászólás?