A weboldalunk külső szolgáltatója karbantartási munkálatokat végez szerverein július 25 23:30 és július 26 06:00 óra között. A karbantartás érintheti az oldal szolgáltatásait és elérhetőségét ez idő alatt. Megértésüket köszönjük!

75 év után született újjá a BMW 328

BMW 328 Hommage

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az idei Concorso d'Eleganza Villa d'Este autószépségversenyen a harmincas évek egyik legsikeresebb sportkocsija, a pontosan 75 éve született BMW 328 előtt tiszteleg a bajor gyártó.


Nem maradt BMW újdonság nélkül az idei Concorso d'Eleganza Villa d'Este autószépségverseny. A bajorok a 75 éve született, s a híres Mille Miglia versenyen a mai napig a legjobb köridőt magáénak tudó BMW 328-nak állítottak emléket a 328 Hommage versenyautóval. Az alapokat a Genfi Autószalonon élőben is látott, de már korábban bemutatott Vision ConnectedDrive adta, ám most az 1936-ban könnyű szerkezetét alumínium karosszériájának köszönhető 328-asra kacsintóan formázták a mai legkönnyebb karosszéria-anyagot, azaz a karbonszál erősítésű plasztikot.
A 328 Hommage műszaki adatairól mindössze az tudható, hogy 3,0 literes soros hathengeres lapul gépházteteje alatt, a BMW hagyományai szerint miként másként, mint hosszában. Jól látható, hogy a háromnegyed évszázados 328-asra tisztelegve a sárvédőkre bőrszíjak kerültek - ám itt már nem ezek, hanem a mai versenyautóktól megszokott gyors-zárak rögzítik a motorháztetőt.
A mindössze 780 kilogrammos 328 Hommage-ra elődjével ellentétben egyáltalán nem kerültek ajtók, a négypontos övekkel rögzített ülésekben így is jóval nagyobb biztonságban utazhat a sofőr és utasa, mint az eredetiben. Az utastér egyszerre hozza a Vision ConnectedDrive és a második világháború előtti 328 jegyeit. A vezetőoldali digitális műszerblokkban egyedül a sebességmérő mutatója analóg. Az osztott szélvédő mögé, az utas elé, két digitális, de korhű megjelenésű tripmaster került, ezek különlegessége, hogy valójában egyik sem csak pusztán köridő és távolság-mérő. Noha házuk valóban korabeli stopperre hasonlít, mindkettőben egy-egy iPhone lapul - ezek menet közben a navigációt és akár az internetkapcsolatot is adhatják.
A 328 Hommage természetesen egyelőre pusztán tanulmány, illetve formajáték, cápás orrával jól mutatja, a BMW visszatérni készül a korábban már sikeres frontrészhez és bizony az sem kizárható, hogy hamarosan épp a Z4 alá pozicionált sportos kupén láthatjuk majd elsőként.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?