A DTM is beturbul

DTM 2017: német turbóautó-világbajnokság

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kiteljesedik a közösködés, a zöld globalizáció a DTM szívó V8-asait is elsöpri. Három év múlva négyhengeres turbókkal vívnak a németek.


Turbós - és hibrid - a Forma-1 (1.6 V6), turbós a WTCC (1.6 S4), turbós a WRC (1.6 S4), s még megannyi más motorsportos sorozat is relatíve pici, feltöltött benzinmotorokat használ. Rövidesen szinte biztos, hogy mind ugyancsak villanyos segítséggel megy majd. (A Forma E tisztán elektromos körbe-körbe suhangatást egyelőre hagyjuk, még gyerekcipőt tapos.) És (mint az a minap kiderült), a 4,0 literes szívó V8-as technikát nyugdíjazva 2017-től a DTM is turbós hibridre vált, az alap benzinmotor 2,0 literes sornégy lesz kb. 600 lóerős teljesítménnyel. Ami mondjuk nem is kevéssel több a mostani uszkve 500-nál. A nyomaték - százalékosan - még durvábban nőhet.
Hirdetés

A legutóbbi kiváló zandvoorti meccs után október 19-én a Hockenheimringen záró német túraautó-bajnokság szűk három esztendő múlva a japán Super GT és véhetően az amerikai IMSA szériákkal is együttműködve, közös szabályrendszernek megfelelve mérkőzteti az Audit, a BMW-t és a Mercedest - eddig a DTM és a Super GT között "csak" kasztnis aerodinamikai párhuzam volt. Az új formula neve Class One, első osztály lesz a környezetvédelmet, a biztonságot és persze a költségcsökkentést is zászlajára tűzve.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 02:08
    Permalink

    Menjenek a zöldek a picsába! Ugyanaz lesz, mint a “Forma 1”-el. Sírnak majd és nem tudják elképzelni, hogy miért csökken a nézőszám. A Forma 1-el is az a baj, hogy egy akkora motor van az autókben, mint egy átlagos utcai autóban (ok, erősebb), pilóták szerint sem jelent kihívást a vezetése, egy 17 éves (Verstappen) kölyök is el tudja vezetni, a körrekordok már legalább 10 évesek, stb… Magyarul: nem tud lenyűgöző lenni. Nem ejti ámulatba azt, aki először hallja vagy látja őket. ÁÁÁÁ…

Vélemény, hozzászólás?