A hölgyek hűségesebbek autóikhoz

Használtautó.hu felmérés: a hölgyek jobban ragaszkodnak autójukhoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Használtautó.hu több mint tizenkétezer válasza szerint a férfiak gyakrabban cserélik autójukat, míg a hölgyek hűségesebbek.


A hölgyek, vagy a férfiak költenek többet autóvásárláskor? Hányszor cserél autót egy átlagos tulajdonos? Milyen idős autókkal furikázunk? Milyen autókra keresnek a magyar internetezők? A Használtautó.hu idén decemberben ünnepli a 20. születésnapját, a jubileum alkalmából a legnagyobb hazai online autópiac felmérést készített a felhasználói között. A honlapon keresztül feltett autós kérdésekre csaknem 12 000-en válaszoltak.Az elöregedő, a KSH adatai szerint átlagosan 14,2 éves hazai autóállománnyal kapcsolatos adatok alátámasztásaként a Használtautó.hu által megkérdezettek 34%-ának 11-15 éves, további 23%-nak 16-20 éves, 12%-nak pedig 20 évnél is idősebb autója van. Vagyis

a válaszadók több, mint egyharmada 16 évesnél is öregebb autót hajt.


Ami az első saját személygépkocsi óta számított autócseréket illeti, úgy fest, hogy a hölgyek ragaszkodnak jobban az elsőként kiszemelt négykerekűhöz: a férfiak 31%-a háromnál is többször cserélt autót, ezzel szemben a hölgyek 33%-a egyszer sem.
Az autóvásárlásra szánt összegeket áttekintve szintén érdekes különbségre derült fény a női és a férfi autótulajdonosok között.
  1. A válaszadók legnagyobb hányada (39%-a) 1 és 3 millió forint, 22%-uk 500 ezer és 1 millió forint közötti összeget költött legutóbb autóvásárlásra.
  2. 500 ezer forintnál kevesebbet a megkérdezettek 13%-a, 3 és 5 millió forint között 15%-uk, 5 millió forintnál többet pedig 11%-uk fordított személygépjármű megvételére.
  3. Nemek szerinti bontásban viszont mindenképpen érdekes, hogy míg a hölgyek 25%-a vásárolt 500 ezer forintnál olcsóbb autót, a férfiaknál ez az arány csupán 12%.


Milyen autókra keresnek a magyar internetezők?
Miként arról korábban már részletesen beszámoltunk, a legtöbb potenciális eladót és vevőt elérő Használtautó.hu adatai szerint míg a használt autót csak 3 millió forintig keresőknél az első két hely továbbra is az Opel Astra és a Ford Focus modelleké, a harmadik hely már a modellmegjelölés nélkül, de BMW-t keresőké. A 3-10 millió forint közötti ársáv még érdekesebb preferenciát mutat: itt a leginkább az jellemző, hogy Mercedes-Benz vagy BMW a vevők vágya, de harmadik helyen azért ott egy konkrét modell, a Skoda Octavia is.
Hirdetés
Ahogyan azt korábbi cikkünkben már kifejtettük, átrendeződés is látható a piacon, tavaly a 3-10 millió forintos ársávban még az Audi A4 és A6 modellekre, valamint a BMW 3-as sorozatára indult a legtöbb keresés, a Skoda Octavia csak a negyedik helyen állt, míg a modellpreferencia nélküli, most itt leginkább jellemző Mercedes-Benz keresések csak az ötödik helyen szerepeltek. A változás egyébként nem az említett modellek keresletének csökkenéséből, hanem például a használt Mercedesek átlag feletti keresletbővüléséből adódik. Míg a Használtautó.hu kereséseinek száma idén általánosságban 21 százalékkal nőtt, a 3 millió forint feletti ársávban a modellmegkötés nélküli Mercedes-keresésekből 81 százalékkal többet regisztráltunk. Viszont összességében, import, tulajdonosváltás és keresés szerint jelenleg az Opel Astra a piac legnépszerűbb használt autója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?