A Toyota Priust sem kerüli el a SUV-osodás?

Lehet, hogy a Toyota népszerű hibridjéből is SUV készül hamarosan

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Habár a Toyota szabadidő-autói nagy népszerűségnek örvendenek, a japán márka lehet, hogy a Prius alapjain is épít egy crossovert.


Érdekes jövő várhat a Priusra, hiszen a Toyota-csoport ma már közel három tucat hibrid modellt kínál világszerte, a városi kisautótól a szabadidő-járműveken át a luxusautókig. Ráadásul a legfrissebb típusok alapját adó új padlólemezeket már eleve úgy tervezték, hogy alkalmasak legyenek a hibrid rendszer komponenseinek – akkumulátorok, a villanymotor és az energiaátalakító rendszer – helytakarékos befogadására. A hibrid kínálat bővülése viszont azt jelenti, hogy az egykor forradalmian újnak számító Prius a háttérbe szorul. A Toyota dizájnerei talán azért is rajzolták tudatosan annyira futurisztikusra a jelenlegi generáció vonalait, hogy emeljék vele a típus „különlegesség faktorát”. Igen ám, de mindez hiába, ha a vásárlókon eluralkodott a SUV-láz.

Tudják ezt Japánban is, hiszen Kaneko Kojicsi, a Prius típusfrissítésén dolgozó helyettes főmérnök kerek perec kijelentette: „Nem gondolom, hogy a Prius megmaradhat olyannak, amilyennek most ismerjük. Új irányt kell találnunk a modellnek.” Mivel hamarosan megkezdődik az ötödik széria fejlesztése, nem várathat magára a típus jövőjének tisztázása. „Ki kell találnunk, hogyan válasszuk el a Priust a Toyota modellkínálatának többi tagjától” – magyarázta egy interjúban a Toyota mérnöke.
Hirdetés

Logikusnak látszana egy szabadidő-járművel bővíteni a Prius kínálatát. Az ötödik generációs Prius várhatóan 2022-ben mutatkozik be. Ha SUV is készül majd belőle, akkor hamarosan biztos érkeznek majd erről hírek. Viszont létezik egy merészebb ötlet is. Mivel maga a Prius név igencsak jól csengő, akár önálló almárkává is fejlesztheti a Toyota. Egy amolyan kísérletező márka lehetne, kisszériás modellekkel, amelyek előremutató környezetvédelmi technológiákat hordozhatnának magukban. Egy Prius almárka alkalmas lehetne a Toyota hidrogén üzemanyagcellás technológiájának fejlesztésére is. Nem tagadják a Toyotánál sem, hogy középtávon megfontolandó ez a lehetőség is de rövid távon sokkal valószínűbb, hogy a SUV vonalon erősítenek egy Prius modellel.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?