A világ leggyorsabb bogara

540 lóerős a rekorddöntő Volkswagen Beetle

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megvan a világ leggyorsabb Volkswagen Bogara. 330,111 km/órás sebességgel repülte át a célvonalat a híres amerikai sósivatagban.


A Bonneville-i sósivatag híres 1 mérföldes szakasza már számtalanszor beírta magát a történelemkönyvekbe. Itt döntik meg évről évre a sebességrekordokat, autókkal és motorokkal egyaránt. Most épp egy teljesen átalakított Volkswagen Beetle döntötte meg a "Bogarak" 1 mérföldön mért sebességrekordját. A kaliforniai THR Manufacturing által felkészített VW dragstert egy 2,0 literes négyhengeres TSi turbómotor hajtotta, amit speciális lefújóval, vezérműtengellyel, dugattyúkkal, hajtókarokkal és hengerfejjel dobtak fel. Így már 543 lóerőt és 571 Nm nyomatékot tudott a kisautó. A temérdek erőt egy önzáró differenciálművön keresztül az első kerekek vitték a sóval borított szakaszra.
Hirdetés
A jobb teljesítményért természetesen teljesen leültették és megkapta a speciális Salt Flats kerekeket és gumikat, amiket külön a sósivatagi futamokra gyártanak. A kötelező biztonsági felszerelések is beszerelésre kerültek, köztük az ejtőernyők is, amik a lassításban segítenek. A pilóta Preston Lerner újságíró volt, aki elmondta, hogy sokkal többre is képesek lettek volna, ha nem lett volna ilyen rossz minőségű a sóréteg. „Örök élmény marad látni, ahogy a digitális kijelző 208 mérföldet (335 km/h) mutat.” Persze a rekord csak papíron dőlt meg, eddig egy klasszikus Bogár, a maga kis négyhengeresével tartotta a rekordot. Az ő 257 km/órás rekordja valóban a saját határait súrolta.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?