Apadhat a benzin, biztosan marad a gázolaj ára

Tovább nőhet a benzin árelőnye a gázolajjal szemben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A nemzetközi üzemanyagár-változásokhoz ezúttal a forint enyhe erősödése társul. A gázolaj esetén így sem várható árapadás, s az a benzinnél is kétséges.

December vége óta nem volt hét, amikor ne emelkedtek volna az üzemanyagárak - annak ellenére, hogy a világpiaci árak nem mutattak komoly növekedést. A háttérben bizony leginkább a forint árfolyama állt, s most szintén utóbbi miatt csökkenhet a benzin ára.
A héten ugyanis újfent csekély mértékben változtak az üzemanyagok jegyzési árai, a benziné 0,8 százalékkal apadt, a gázolajé 0,9 százalékkal emelkedett. Önmagában még egyik sem eredményezne árváltozást a hazai töltőállomásokon, ám a forint dollárhoz viszonyított árfolyamának 0,7 százalékos erősödésével megfejelve a benzin árapadása már a benzinkutakon is hozhat 2-3 forintos literárcsökkenést. Ugyanaz a gázolaj esetében arra elég, hogy teljesen kizárja az áremelkedés lehetőségét. Így aztán az e heti 2 forintos benzin- és 5 forintos gázolajdrágulást követően ismételten nőhet a most 419 forintért mért benzin és a 425 forintos átlagárú gázolaj közötti árkülönbség.
Hirdetés
Messze nem biztos, de sanszos, hogy a 95-ös átlagára jövő hét közepén 416-417 forintra csökkenjen. A változás persze kevéssé lesz észrevehető, ha lesz is, akkor is tizede lesz az egyes töltőállomások között tapasztalható, akár 20-30 forintos literárkülönbségnek, de az sem kizárt, hogy a MOL nem csak a gázolaj, hanem a 95-ös árán sem fog változtatni. Döntés szokás szerint hétfőn várható, ha lesz változás, az szerdától lép majd érvénybe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 08:29
  Permalink

  Node most éppen csökkent a benzin ára.

  [i]“És az is érdekes hogy a sorrendben könnyeben előállítható gázolaj drágább mint a benzin!!”[/i]

  Ez is egy igen népszerű, kipusztíthatalan tévhit. Kár hogy a valóság más. A kőolaj finomításakor bizonyos határig szabályozni lehet, hogy mekkora lehet a finomított termékek aránya, el lehet tolni a benzin és a gázolaj irányába is. Európában többnyire minél több gázolajat próbálnak előállítani a kőolajból, a világon mindenhol máshol meg benzint. Nincs könnyebben meg nehezebben előállítható finomított termék, pláne nem az a mai napig élő szintén értelmét veszetett tévhit, hogy a gázolaj csak hulladék/melléktermék lenne.

 • 2017.10.30. at 08:29
  Permalink

  H szokás..ha az árfolyam miatt gyengül a FT azonnal emelik az üa. árát de ha erősödik akkor azt elfelejtik figyelembe venni!!!
  És az is érdekes hogy a sorrendben könnyeben előállítható gázolaj drágább mint a benzin!!

Vélemény, hozzászólás?