Árvíz: teherautókat és sofőröket vár a katasztrófavédelem

Emberhiány állítólag nincs a gátakon, de szállítókapacitásra még szükség van

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre csak növekszik a Duna vízszintje, Budapesten hétfő hajnalban tetőzik, a védekezéshez szállítókapacitás felajánlását várja a katasztrófavédelem.

Sorra dőlnek meg a Duna eddigi vízszint-rekordjai. Észak-Nyugat-Magyarországon, sőt, már Budapest egyes kerületeiben is sor került biztonsági okokból kitelepítésekre, továbbá több mint 100 kilométernyi utat és egyes településeket is lezártak a rekordszintű áradás miatt. A védekezés temérdek önkéntessel és a Magyar Honvédség 4600 katonájával, 600 technikai eszközével, a hírek szerint hibátlanul megy. Ma ráadásul további 150 önkéntes tartalékos katonát vonultatnak be. A Magyar Honvédség tartalékos katonáinak ez az első éles bevetése.
A védekezéshez további 5000 katona bevethetőségéről számolt be a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, ám teherautók úgy néz ki jól jönnének még, ugyanis a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ma reggel felhívást tett közzé honlapján, melyben szállítókapacitás felajánlását várja. Felhívásukban azt írják: a homokzsákok szállításához kérik mindazok segítségét, akik teherautóval, illetve ahhoz gépkocsivezetővel rendelkeznek. Kérik, aki ilyen módon részt tud és kíván venni az árvízi védekezésben, elérhetőségeivel együtt jelezze azt e-mailben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon működő operatív törzsnél az optorzs@katved.gov.hu címen.
Hirdetés
Az árvízhelyzet legfrissebb hírei, így a hozzá kapcsolódó útlezárások kapcsán aloldalt hozott létre az ORFK, érdemes lehet figyelemmel követni, bár nagy meglepetések nincsenek: a Dunához közeli, ártéren lévő útszakaszok kerültek és kerülhetnek még lezárásra.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 02:28
  Permalink

  Akkor 22 évente sikerül egy város vagy település végleges “gátazása” már értem. De tényleg,minden évben ezt a fogjunk össze és homokzsákos szarságot kell végig játszani, sosem értettem de már tiszta a kép:D
  Agyarország, így szeretlek…

 • 2017.10.30. at 02:28
  Permalink

  Persze hogy volt, a Blahánál van a templom oldalán az emléktábla hogy meddig ért a viz. De ugyebár azért volt elöntve szépséges fövárosunk mert nem volt semmi árvizvédelem. Már az 1838-as árvíz nyilvánvalóvá tette a partvédelem szükségességét, azonban a főváros csak az 1860-as évek második felében jutott el oda, hogy ezt meg tudja valósítani. Igy csak akkor kezdték el a rakpartot (felsörakpart) megépiteni, a rakodás kikötés pedig a duna és rakpart közé esö területen történt. (also rakpart) Mivel akkor nem lehetett megmérni a duna magasságát hisz 8 méteres magasságnál már elöntötte a fövárost, igy azért irják hogy rekordmagasságot döntött a duna. Most hogy nem tud kiönteni,tehát a medrében marad igy meglehet mérni mennyit emelkedik….

Vélemény, hozzászólás?