Au revoir, befejeződött a Citroën C1 gyártása

Két generáció és 1,2 millió legyártott példány után elbúcsúzott a Citroën C1

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autózási szokások megváltozásával magyarázza a C1 kivezetését a Citroën, a kisautó utódjának az Amit szánja a gyártó.

A Citroën C1 első generációja 2005-ben mutatkozott be, a Peugeot 107 és a Toyota Aygo ikertestvéreként. A cseh gyártású trió az akkori piac egyik legkisebb szereplőjének számított, a hosszúság nem érte el a 3,5 métert, ennek ellenére öt ajtóval is kínálták. Alapáron egyliteres, 68 lóerős blokkal készültek az apróságok, amit a Toyota szállított, a takarékos és megbízható motor népszerűvé tette a típusokat. Manapság már szinte hihetetlen, de a miniket dízellel is haza lehetett vinni, az 1,4 literes blokk a Ford és a PSA konszern együttműködéséből született. A generációváltásra 2014-ben került sor, amit együtt élt meg a trió, a Peugeot kisautója innentől kezdve 108 néven futott. Továbbra is a Toyota ezres motorja jelentette az alapot, a “big block” szerepét a PSA eredetű 1,2 literes erőforrás vette át, a dízel megszűnt.
Hirdetés
Az elmúlt 17 évben sokat változtak az autózási szokások, így mára kihaló kategória lett a benzines miniautó. Ennek fényében nem csoda, hogy nem készül el a C1 harmadik generációja, ahogy a Peugeot 108 gyártása is leáll. A Toyota Aygo az egyetlen túlélő, de már nem a franciákkal közösen, hanem önállóan fejlesztették, a mai divatnak megfelelően némi SUV-os körítéssel, Aygo X néven. A Citroën az Amit szánja azoknak, akik egy városi törpében gondolkodnak, bár ez jelent némi visszalépést. A kétszemélyes, 45 km/h-s maximumra képes, klímát és hagyományos módon lehúzható ablakot nélkülöző kisautó sok tekintetben elmarad egy C1 kínálta komforttól, ám cserébe elektromos és olcsó, így biztosan nem tiltják ki a városok szívéből sem.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?