Az Egyesült Királyság első elfogója volt, most eladó

Eladó az utolsó fellelhető Triumph TR4 rendőrautó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A vele járőrözők segítségével újították fel az Egyesült Királyság első elkapó-rendőrautóját, egy 1962-es Triumph TR4 Police Cruisert.


Az 1960-as években vagyunk, amikor virágzott a sportautógyártás. Az egyre komolyabb teljesítményű sportautókra a brit rendőrségnek is reagálnia kellett, ezért az elsők között állított csatarendbe elfogóautót. Erre a feladatra néhány hazai Triumph TR4 kabriót választottak. Az 1962-ben speciálisan rendőri feladatokra átépített autók a Police Cruiser nevet kapták és soros négyhengeres 2,1 literes erőforrás hajtotta őket, amihez négysebességes kéziváltó párosult. Megkapták a megfelelő rendőri felszereléseket, elöl Police, hátul Stop felirat mutatta a rossz fiúknak, hogy ideje megállni. Ezeken kívül szirénát, rendőrségi rádiót és az anyósülésről irányítható reflektorfényt is kapott. A rendőrség első sportautói minden nap járőröztek, hetente 1600 km-t raktak beléjük.
Hirdetés

Visszavonulásuk után nem sok maradt belőlük, egy azonban mégis előkerült, ráadásul teljes felújítást kapott 2000-ben. Mindent a kornak megfelelően újítottak fel, a motortól kezdve a külső apró részleteiig. A felújítás óta csupán 8000 km-t mentek az új soros négyhengeressel, a külsőt pedig Triumph-szakértők odafigyelő kezei alkották, az egykori rendőr-veteránok jóváhagyásával, hogy minden korhű maradjon. A történelem ezen darabját élheti át valaki, aki kicsengeti a 79 000 fontot, azaz közel 29 millió forintot az autóért, hiszen eladó, és valószínűleg ez az utolsó darab belőle az egész világon. Csupán Hollandiáig kell utaznunk érte.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?