Az idei hóról már lecsúszott a Seat Alhambra 4WD

Seat Alhambra 4WD – biztos családi hajtány

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csak egyféle motorral, manuális váltóval és start/stop rendszerrel jelenik meg a Seat nagy-egyterűjének összkerékhajtásúja.


A tavaly bemutatkozott második generációs Alhambra is megkapta a márka többi modelljéből ismert elektronikus vezérlésű, hidraulikus működtetésű lamellás kuplungos összkerékhajtást. Ez a rendszer az első kerekek tapadásvesztésekor, illetve az ESP jelei alapján már azt megelőzendően igyekszik nyomatékot küldeni hátra. A nagy családi egyterű így havas, csúszós úton is biztosan utaztathat, de nem annyi embert, mint a csupán elsőkerék-hajtásúak. A 4WD ugyanis kezdetben hét helyett csak ötüléses utastérrel jelenik meg. Később lesz ugyan 3 üléssoros verzió belőle, ám abban a felállásban is csupán 6, azaz 2+2+2 üléses lesz az utastér, az alapverzióénál komfortosabb, méretesebb székek nem lesznek a padlóba hajthatóak. A 2,0 literes, 140 lóerős, közös nyomócsöves turbódízelhez társított összekerékhajtás helyigényével pontosan a padlóba hajtható harmadik üléssor fészkét veszi el és átlagosan fél liter üzemanyaggal is növeli a 100 kilométerenkénti fogyasztást. A start-stop elektronikás, vezérelt generátor gerjesztésű, azaz Econetic csomagos Alhambra 4WD azonban 6,0 l/100 km kombinált fogyasztásával így is méretosztálya legtakarékosabb összkerékhajtású, igaz konkurenseként mindössze a Mercedes-Benz R-osztály említhető, a többi nagy-egyterű nem kínál négykerék-hajtást. A 4WD-rendszer egy hajszálnyit a menetdinamikai adatokból is elvesz, a 11,4 másodperces 100 km/órára gyorsulás fél másodperccel hosszabb a csupán elsőkerék-hajtásúnál, a 191 km/órás végsebesség pedig elenyésző, 3 km/órával szerényebb.
A második negyedévben piacra lépő Alhambra 4WD az idei hóban már aligha lesz kipróbálható, de a rendszert igénylő, tehetős nagycsaládosok jövő télen már akár élvezhetik is a kategóriájában csaknem egyedülálló spanyolt összkerekest.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?