Brit Formula Renault-bajnokság 6. és 13-14. futama

Kiss Pál Tamás három versenye Silverstone-ban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A szokásos két futam helyett most három következik, ahol Kiss Pál Tamásért kell szorítani a hétvégén Silverstone-ban, úgyhogy ujjakat keresztbe!

Nagyon fontos három futam vár Kiss Pál Tamásra a Brit Formula Renault-bajnokságban a hétvégén. A legendás silverstone-i pálya National körén a sorozat tervezett 13-14. futam mellett most rendezik meg a május elején, Brands Hatchben vihar miatt elmaradt hatodik versenyt is.
Így a hétvégén összesen 96 pontot lehet gyűjteni. Bár Tominak az előző két futama Snettertonban nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, 19 pontos előnyéből sikerült hetet megőriznie, amit Silverstone-ban szeretne újra gyarapítani.
„Három nagyon kemény versenyre számítok” – mondta Kiss Pál Tamás. „Örülök neki, hogy ilyen sokat autózhatunk, de sokkal jobban is kell figyelni, mert több pontot lehet a hétvégén szerezni. Az ellenfelek nagyon megerősödtek, de úgy érzem, hogy a mi csapatunk is egyre jobb. Telefonon többször is beszéltem a mérnökömmel, azt ígérte, hogy kitalálunk valamit, amitől mi is gyorsabbak lehetünk.”
Silverstone-t a brit autóversenyzés otthonának is nevezik. Az egykori katonai repülőtérből kialakított pályán tartották 1950-ben a világ első Formula–1-es Nagydíját, a brit futamnak pedig jelenleg is ez a pálya ad otthont. Legutóbb az idei futamra építették át, aminek következtében a hossza 5866 méterre nőtt. A hétvégén azonban a Brit Túraautó-bajnokságot és betétfutamait, közte a Brit Formula Renault-bajnokságot egy lényegesen rövidebb körön, a 2622 m hosszú „National” pályán rendezik. Ennek előnye, hogy gyakorlatilag egy aréna az egész, így szinte minden pontja belátható. A versenyzőkre viszont nagyobb terhet ró, igaz, több lehetőséget is nyújt.

„Silverstone az egyik kedvenc pályám. Nagyon szeretem a Grand Prix kört, de a rövidebb National kör is tetszik. Ez a szezon egyik legrövidebb pályája, ami főleg az időmérőn követel sokkal nagyobb figyelmet. Alig 45 másodperc alatt érünk körbe, ami miatt már a legkisebb hiba is meglátszik az időeredményeden. Elég, ha egy féktávot elrontasz egy méterrel, máris buktál egy helyezést.”
A három futam ellenére azonban csak két időmérőt tartanak. Brands Hatchben ugyanis csak a verseny maradt el, az időmérőt még megtartották, így Tomi számára egy harmadik rajthely már garantált.
„Az elmaradt verseny időmérőjén harmadik lettem, aminek az eredményét hozzuk magunkkal. Szerencsére ez a pálya nem annyira szűk, mint Snetterton volt. Itt lehet előzni, az utolsó előtti kanyarban elég nagy hely van. Snettertonban az időmérő és a rajt döntött, de itt szerintem az ötödik helyről rajtolva is meg lehet nyerni a versenyt. 22 kört megyünk, tehát ennyi alkalom lesz az előzésre. Ennek ellenére jó lenne minél előrébb rajtolni.”

„A mezőny nagyon erős, öten vagyunk a bajnokság élén 27 pont különbséggel, de még rajtunk kívül mások is nyerhetnek versenyt. Persze jó lenne nyerni, hiszen mindannyian azért megyünk, de egy kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel szerintem többet lehet elérni. Szeretnék minél többször a dobogóra állni, és természetesen újra növelni az előnyömet a bajnokságban.”
A Michelin Brit Formula Renault-bajnokság állása a 12. futam után:
 1. Kiss Pál Tamás 277
 2. Will Stevens 270
 3. Lewis Williamson 251
 4. Harry Tincknell 251
 5. Tom Blomqvist 250
 6. Ollie Millroy 190
 7. Nick Yelloly 149
 8. Marlon Stockinger 148


A Michelin Brit Formula Renault-bajnokság 2010-es versenynaptára
 1. 1-2. futam, április 3-4. Thruxton
 2. 3-4. futam, április 24-25. Rockingham
 3. 5-6. futam, május 1-2. Brands Hatch
 4. 7-8. futam, június 5-6. Oulton Park
 5. 9-10. futam, június 19-20. Croft
 6. 11-12. futam, augusztus 7-8. Snetterton
 7. 13-14. futam, augusztus 21-22. Silverstone
 8. 15-16. futam, szeptember 4-5. Knockhill
 9. 17-18. futam, szeptember 18-19. Silverstone
 10. 19-20. futam, október 9-10. Brands Hatch

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?