Búcsút kell vennünk a Volkswagen legszebb modelljétől

A Volkswagen Passat után annak sokkal formásabb testvére, az Arteon is a múlté lesz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hiába népszerű itthon, hiába az egyik legszebb modell a kategóriájában, a Volkswagen Arteonnak mennie kell. Utódja elektromos lesz, teljesen más dizájnnal.

A SUV-ok előretörésével szinte törvényszerű, hogy más kategóriák népszerűségének csökkennie kell. A városi miniautók, a kabriók és kupék után a szedánok szenvedik el a legnagyobb veszteségeket, utánuk a kompaktok még úgy-ahogy, de túlélik a helyzetet. Európában talán még nagyobb kereslet van a szedánok iránt, de az USA-ban már a haláltusájukat vívják. A Volkswagen már bejelentette, hogy a Passatot kivezetik a piacról, most pedig az Automotive News értesüléseit idézve a Carscoops arról ír, hogy az Arteonnak is hamarosan vége lesz.
Hirdetés
A hírek szerint 2024-ben nem újul meg a Volkswagen négyajtós kupéja, nem lesz második generáció. Egy darabig talán még gyárthatják a kifutó szériát, ameddig kellő igény mutatkozik rá, de egy komplett generációváltásba már nem fektet a gyártó. A jelek szerint mind a Passat, mind az Arteon vevőit egy modellhez szeretnék majd terelni, a pár hónapja bemutatott ID. Aero koncepcióautó sorozatgyártású változatához. Méreteiben betöltheti majd a két szedán mögött maradt űrt, de stílusában egyik örökségét sem viszi tovább: az ID. modellcsalád dizájnnyelvezete köszön majd vissza az Aerón, a Passat konzervatív külsejét és az Arteon díjnyertes egyediségét elfelejthetjük. Amerikában egy további modelltől is el kell búcsúzniuk a vásárlóknak, a nálunk már korábban megszüntetett Jetta évről évre egyre kevesebb eladást produkál, és a korábban 2024-re tervezett generációváltás helyett maximum egy enyhe frissítést kap majd a modell. A későbbiekben a Jetta is szépen lassan elöregszik, egyszer csak pedig azt is kivezetik. Egy megszűnő modellre viszont jut egy új is, a piaci trendeknek megfelelően egy SUV (bár méretosztályában nem a Jetta vevőköre lesz a célközönség): 2026-ban mutatkozik be egy háromüléssoros, elektromos városi terepjárójuk. Aki pedig ezen sorok hallatán idáig a Golf jövője felől aggódott, annak egyelőre megnyugtató hírekkel szolgálhatunk, 2025-re ugyanis modellfrissítést terveznek, ami még a GTI és az R változatokra is vonatkozik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?