Chicagói emlékek – csúcsverdák és gázos showelemek

Videók a Chicagói Autószalon elmúlt évtizedeiből

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Másfél hónap múlva nyit a Chicago Auto Show. A szervezők beharangozó videót készítettek, és közzétettek egy csomó régi felvételt is.


Minden februárban fontos eseménye az autóiparnak a Chicago Auto Show, azaz magyarul a Chicagói Autószalon. Rendszeres olvasóinknak biztos nem idegen, hiszen a nagyobb gyártók ide is időzítenek mindig több bemutatót. Az elmúlt években Kína és az arab országok óriási felvevőpiaccá nőtték ki magukat, így az itteni újdonsült autókiállítások felértékelődtek és fontossá váltak. Felőlünk, Európából nézve még mindig a kontinens szalonjai a legnagyobb események. Így minden évben a márciusi Genfi Autószalon, azaz a Salon International de l'Auto az egyik mérvadó, ősszel páratlan években a Frankfurti Autószalon, Internationale Automobil-Ausstellung (IAA), míg a párosakban a Párizsi Autószalon, Mondial de l'Automobile a meghatározó seregszemle.
Hirdetés

Íme a 2015-ös Chicagói Autószalon imázsvideója

Az év első komoly seregszemléjének számító januári Detroiti Autószalon után Chicago kevésbé esik rivaldafénybe, pedig történelme gazdag: az egyik legrégebben megrendezett show, az első 1901-ben volt. Azóta már túl vannak a századikon, ami rekord ebben a műfajban, a legérdekesebb, hogy ezt látogatják a legtöbben. Az idei évre készülve a szervezők az esemény hivatalos YouTube csatornájára nemcsak a fenti kevésbé izgalmas videót töltötték fel tavalyról, hanem jó pár huszonéves archív felvételt is. Ezekből szemezgettünk.

Itt van például a Lotus Esprit, ahogy 1986-ban rivaldafényben állt Chicagóban. Az 1976 és 2004 között gyártott négyhengeres és V8-as motorokkal is választható brit sportkocsi még James Bondot is elvitte síelni, sőt búvárkodni is. Még az első széria szerepelt az 1977-es A kém, aki szeretett engem címűben, abban amiben a kocsi tengeralattjáróvá változott. Az 1981-es Szigorúan bizalmas kockáira már a videóban is látható harmadik széria került. Hogy kellően menő új autó lehessen három évtizeden keresztül is, arról a többszörös modellfrissítés gondoskodott. Kedvencem a négyes széria, 1987 és 1993 kötöttről, azt a magyar mozinézők a Micsoda nő! és az Elemi ösztön filmekből ismerhetnek.

A filmes kitérő után vissza Chicagóba. A Lotust is bemutató hölgynek nagyon cuki a zöld kockás kosztümje. A kommentár szerint a Mercedes-Benz, aminek gyökerei 1886-ig visszavezetnek, fennállásának második évszázadában is megtartotta referencia státuszát. Amerikában az 1986-os modellévben debütáltak az 560-asok: az 560 SE, hosszított tengelytávval az 560 SEL, a kupé 560 SEC és az 560 SL roadster. Előbbiek a 126-os sorozatba tartoznak, utóbbi az R107-es SL egyik utolsó újítása volt. Nyitott tetővel ez 230 lóerőt jelentett, de a 126-osokban az M117.968 kódú motor katalizátor nélkül akár 299 lóerőt tudott, nyomatéka 455 Nm. Egyébként hadd tegyek még egy filmes utalást. Bobby Ewing is ilyen piros SL-t hajtott.
A futurisztikus Cadillac Voyage koncepció 1988-ból. A GM luxustervei a jövőre

A valódi K.I.T.T. újabb változata, azaz a Pontiac Firebird Trans Am 1986-ból

Az akkori autók közül van ami már rég eltűnt a süllyesztőben, van ami kultikus darabbá érett, és ahogy a divat, úgy a show elemek közül is van ami már nagyon réginek hat. Ma sincs autóbemutató mosolygós modellek nélkül és bizony, ma is akad olyan autóbemutató, ahol a nemzetközi sajtó képviselőinek végig kell "élvezniük" a kardnyelő és a kígyóbűvölő magánszámát. A legszürreálisabb, amit eddig láttam, egy megtért családi autó prezentációját hivatott feldobni; mazsorettek adták elő abszolút oda nem illő, szexuálisan túlfűtött darabjukat. A régebbi korok táncairól azonban nem ez a fajta cikiség kell eljöjjön. Persze, a dresszek, a sérók és a zene is vicces, na meg a korabeli autókról is utólag elmondhatjuk, elég gázak voltak. Mégis, fogadják szeretettel a Chevrolet férfikarát és a Geo táncoshölgyeit.
A Chevy Footlockers formáció tagjai nuncsakuval keménykednek a gyenge közepes Cavalier előtt

Az 1989 és 1997 között létezett, átcímkézett Suzukijairól ismert Geo táncosai az 1991-es divat szerint színesek
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?