Csak víz és olaj legyen, ám abból azért megfelelő!

Fizetett hirdetés

Motorolajdoktor: Suzuki SX4 1.6 VVT, 2008

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már az egykor a hazai piac kedvencének számító első szériás Suzuki SX4-ek is bőven 10 év felett járnak, ennek ellenére remek gépek, ha az alap törődést megkapják.

Mérföldkő volt a SX4 2007-es megjelenése a Suzuki életében, az Esztergomban Fiat Sedici néven is gyártott kompakt modell nagyon jó áron kínált egy élhető méretű, megbízható autót, ami üléskomfortjával és kidolgozásával is előrelépés volt. Ártartása a márkára jellemzően remek, az első példányok ára sem igen ment még 900 ezer forint alá. Vigyázni érdemes rá, olvasónk levele és a rá kapott válasz ezért minden jelenlegi és leendő tulajnak megszívlelendő.Tisztelt cím!
Suzuki SX4 1.6 VVT motoros (107 LE), 2008 12. havi gépkocsim van, 154.000 km-el. Nemrég vásároltam.
Érdeklődnék milyen motorolajat javasol hozzá.
Szervizek különböző olajakat javasoltak. Melyik lenne a legjobb, nem tudom eldönteni Vezérműláncos a motor, elvileg megfelelő olaj használatával kimegy a világból. 50% helyi úton van használva. Éves futás kb 6000 km körül van. Másik kérdésem lenne: 2 évig lehetne-e a motorolajat használni? Jelenleg Schell Helix Ultra 5W-40 van benne. Köszönettel várom válaszát:
Klára
Hirdetés
Kedves Klára,
Örülök, hogy hozzám fordult, illetve nagyon korrektül leírta a legfontosabb paramétereit az autónak!
Bármilyen olajat is ajánlok, egyiket sem javaslom használni 1 éven túl, kevés km futás mellett sem.
Az autó kézikönyve szerint alapvetően 5W30-as viszkozitású olajat kellene tölteni bele. Egyéb különös elvárás nincsen. Azt javaslom, hogy teljesen szintetikus olajat használjon.
Ha a Shellnél maradna, akkor abból a Helix Ultra ECT C3-as olaj a legjobb választás az autóba. Ha az enyém lenne az autó, akkor Eneos Sustina 5W30 -at töltenék bele valószínűleg.
Üdv.
Olajdoki
A motorolajokkal kapcsolatos kérdéseket várjuk a motorolajdoktor@autonavigator.hu címre!
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2019.04.16. at 15:25
    Permalink

    Ilyen motorral szerelt az enyém is. 5W30 (én total használok) ha NETÁN csipegeti akkor 5w40 , de semmiképpen sem 10W40. Évente mindenképpen,de én max 10ezrenként cseréltem, de hosszú utrakat havonta egyszer be kell iktatni. A gyújtógyertyákra mindenképp figyelj, hogy iridiumosak legyenek, meg felesben tankolj prémiumot. 2 évente fékolaj.

  • 2019.05.06. at 12:12
    Permalink

    Érdekes, az 1.5ös motorhoz a könyv azt írja, hogy a legjobb fogyasztás elérése érdekében vagy ha hidegebb környezetben használjuk az autót, 0W20-as olaj az ajánlott (ebből egyféle van tudtommal, ezért nincs specifikálva tovább pl ACEA szabvány szerint). Az újabb 1.6os motornál nem ez lenne a könyvben?

Vélemény, hozzászólás?