Díjnyertes ötlettel szűnhet meg az A-oszlop okozta holttér

Egy tinédzser fejéből pattant ki az „átlátszó” A-oszlop

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy autó karosszériájának sajátosságaiból eredően számos holttér nehezíti a sofőrök életét. Az egyik vezető elől rejtőzködő terület az első tetőoszlop mögött bújik meg, de már erre is van megoldás.

Az autózás kezdete óta fennálló probléma az A-oszlop mögötti terület, mely rejtve marad a vezető szeme elől. A régebbi típusoknál nem jelentett ekkora gondot a kitakart terület, mivel sokkal vékonyabb első oszloppal készültek a típusok, aminek megvolt az ára. A meghízó tartóelemek biztonságosabb négykerekűeket is jelentenek, egy-egy régebbi típussal elvégzett törésteszten látható, hogy milyen könnyen hajlanak az oszlopok és rogyik meg a tető.
Hirdetés
Az holttér megszüntetését megálmodó 14 éves lány testközelből tapasztalhatta meg az A-oszlop okozta nehézségeket, mivel édesanyja a nehézkes kilátás miatt nem szerette vezetni a családi Jeep Grand Cherokee-t. Az ifjú Alaina Gassler szerint számos baleset megelőzhető lenne, ha a vezetők a holttérbe is bepillantást nyerhetnének. Állítását a baleseti statisztikák is alátámasztják, csak az Egyesült Államokban évente 840 ezer baleset tulajdonítható a holttérnek. A 25 000 ezer dollárral jutalmazott ötlet megvalósításához semmilyen új találmányra nem volt szükség. Az autó külsején egy webkamera kapott helyet, ami folyamatosan rögzíti az eseményeket, a napellenzőre pedig egy projektor került, ami a fényvisszaverő anyaggal burkolt A-oszlop belső felére vetíti a kamera élőképét. Hasonló ötlet már 2014-ben is megjelent, akkor a Jaguar próbálta vetített képpel növelni a biztonságot, ám ott csak időlegesen jelent meg az oszlopon a külső kép, sorozatgyártásba viszont azóta sem került az ötletes megoldás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?