EcoBoost motorral váltanák a rénszarvasokat?

Fehér helyett zöld karácsonyról ábrándozik a Ford

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A pár héttel ezelőtti autóztatás után most új járművel ajándékozná meg Santa Claust a Ford.

A Ford idén nagyon rápörgött a Mikulásra, azok után, hogy december elején Turán Frigyes raliversenyző autóztatta meg a lappföldi Joulupukkit Fiesta versenygépével, most az angol divízió tervezői hülyéskedtek el pár órát azzal, hogy megrajzolták, milyen környezetbarát járművet javasolnak a modern kori Mikulásnak. Az Egyesült Királyságban ő ilyenkor illeszti az ajándékot a harisnyákba.
Meg is indokolták, hogy a Kinetic Design szellemében megrajzolt szán hajtására miért találják célszerűbbnek az egyliteres háromhengeres EcoBoost erőforrást, mint a Táltos, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, Íjas, Ágas, Villám és a világító orrú Rudolf összeállítású kilences fogatot. Számításaik szerint a fehér szakállú öreg rendes éves turnéja körülbelül 200 237 360 km hosszú, és ez alatt a szarvasok CO2-kibocsátása nagyjából 214 670 tonnára tehető, az út üzemanyag – sárgarépa – költsége pedig mintegy 147 millió euróra. Ezzel szemben a 125 lóerős, 170 Nm nyomatékú egyliteressel Mikulás az útiköltség 90 százalékát megspórolhatná, alig 14,7 millióból lenyomhatná a fuvarokat.
Hirdetés
Feltehetően a Ford akciójának tervét kiötlők is a rénszarvasok tréfarépájából reggeliztek, hiszen közleményük odáig megy, hogy idézi Mrs. Santa Claust, aki így reagált a hírre:

Nem mondhatnám, hogy várom a pillanatot, amikor közlöm a dolgot a rénszarvasokkal, de az északi-sarki jegesmedvék biztosan örülni fognak a Ford EcoBoost szánnak. Bármilyen kezdeményezést támogatok, hogy férjem előbb hazajusson, s ha gyorsabban végezheti munkáját, talán még páran a rossz gyerekek közül is átkerülnének a másik listára. De nem ígérhetek semmit.

A Ford máris a második generációs szánt tervezgeti: természetesen elektromos hajtású, nulla károsanyag-kibocsátású gépet állítanak a havas lejtőkre, csak aztán ne felejtsék el indukciós szőnyeggel borítani a Földet, nehogy elmaradjon a nagy ajándékozás.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?