Egy Duster a 10 milliomodik Dacia

A dél-romániai Mioveniben készült el a tízmilliomodik Dacia

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szép kerek gyártási darabszámot ünnepelhet a Dacia, hiszen idén már elérték a tízmillió legyártott autót. Persze már nem csak Romániában készülnek Dacia emblémás járművek.

Egy "éjféli szürke" Duster SL Extreme lett az 54 éves román márka tízmilliomodik legyártott autója, ami ráadásul az eddigi legdrágább modell is. A jubileumi autót viszont nem értékesítik, hanem kiállítják a cég járműtörténeti emlékei közé. Az első Dacia személyautó 1968. augusztus 20-án gördült ki a mioveni-i autógyár szerelőcsarnokából. A kommunizmus idején alapított román autógyár kezdetben a Renault 8, illetve 12-es modelleket gyártotta licenc alapján Dacia 1100 és Dacia 1300 néven. Ez utóbbi és az ebből kialakított járműcsalád 35 évig - jóval a Renault-val között eredeti szerződés felbontása után is - gyártásban maradt. A Dacia 1300-asból és 1310-esből 2,3 millió darab készült, a modell a romániai utak meghatározó látványelemévé vált a 20. század utolsó évtizedeiben.
Hirdetés
A rendszerváltás után, 1995-ben a mioveni-i autógyár először egy saját fejlesztésű járműcsaláddal, a Dacia Novával próbálkozott. 1999-ben viszont új fejezet nyílt a román autógyártás történetében, amikor a francia Renault vette meg a dél-romániai üzemet és alsó-középkategóriás modellek egész sorozatát vezette be.

A Dacia márkanév újjászületését jelzi, hogy míg az első ötmillió jármű értékesítéséhez 46 évre volt szükség, a következő ötmillió autót a 2014 óta eltelt nyolc évben gyártották le.

Ráadásul a Renault már a marokkói és kínai üzemeiben is gyárt Dacia modelleket. A legtöbbet - 2,6 milliót - a Sandero és Sandero Stepway modellből adták el, de a 2010-ben bevezetett Dusternek is jó esélye van arra, hogy beelőzze a legendás 1300-ast, hiszen már 2,1 millió példányt eladtak belőle.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?