Eldobod az agyad, ha végignézed, hogy raknak össze egy Wankelt

Láttad már, hogy kell összerakni egy Wankelt? Itt az idő, popcornt készíts!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autóipar egyik legcsodálatosabb fejlesztése a forgótárcsás belsőégésű motor, vagyis a Wankel. Tudod, hogy működik? És azt láttad már, mennyi alkatrészből és hogyan rakják össze?


Számtalan zseniális fejlesztés került sorozatgyártásba az autóipar történelmében, az egyik leginkább ismert különlegesség a forgótárcsás belsőégésű motor, vagyis a Wankel. Ismered a működési elvét? Alapmű, de az összeszerelése csak a legkitartóbbaknak ajánlott, de ezt is szinte kötelező tudományként írnánk fel. A szelepek nélküli, két tárcsás motor hengerűrtartalmához képest hatalmas erő kifejtésére képes turbó, vagy kompresszor nélkül, most épp egy RX-8 1,3-as Wankeljének az összeszerelését követheted végig az utolsó kis csavarig, a videó hosszú, de tömény és mindenképp ajánlott.
A forgótárcsás motor működés közben A forgótárcsás motor működés közben
Hirdetés

A brit CarTrottle-nél már hagyomány, hogy beleugranak olyan projektautókba, amiktől a szaklapok általában alaposan óva intenek. Korábban egy több mint egymillió kilométert futott dízel Octavia felélesztésével foglalkoztak, de E46 330d-ből is építettek már versenyautót, most pedig egy fillérekért vásárolt, vérző torkú Mazda RX-8 felélesztésével próbálkoznak. A kellő anyagi háttér segítségével felújították a teljes motort, aminek a szétszerelését is alaposan dokumentálták, így nem csak az összeszerelést, de a sorozat többi epizódját is érdemes végig nézni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?