Előrelátó motorozás

Szexi ugyan a popsi, de befagy!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Leégés, égés, megfázás… és ekkor még nem is történt baleset! Hölgyeim, körültekintően üljenek motorra, ha leszállni is mosolyogva szeretnének!

Egy, az ismeretségi körömben történt baleset kapcsán (a hölgyemény egy szál szoknyácskában felpattant újdonsült barátja mögé, mondván, csak a közelbe mennek, a leszállásnál azonban körülbelül tenyérnyi méretű, hólyagos égési sérülést okozott a forró kipufogó) kerestem fel Wéber Anikó NaNát, egy kifejezetten hölgyeknek szóló motoros portál[/url] főszerkesztőjét. Arra kértem, mesélje el, mi mindenre és miért kell(ene) minimálisan figyelnie a nyeregbe pattanó nőknek!

Ibizán 50 fokban fáztam fel a nyaralás alatt, mert miniszoknyában motoroztam. Odalett az egész nyaralás emiatt!


Nyilván, aki motorozik vagy rendszeresen utazik motoron, előrelátóbb, az alkalmi utasokat könnyebben érheti baj. Nekik általában saját védőfelszerelésük sincs, azzal kell beérniük, amit kölcsönkapnak. De miért veszélyes ez? „Nem véletlen ajánlják a megfelelő védőfelszerelést már rövid távra is! Fontos, hogy a bukósisak jó méret legyen, ne valami havertól elkért, több számmal nagyobb darab, mert az elfordulhat a menetszéltől, és az esetleges esésnél sem véd. Én mindenkinek javaslom a vesevédőt! A legolcsóbb neoprén vesevédők 2-3000 Ft-ért tökéletesen védik a vesét, a komolyabbak a gerincet is. Velem már megtörtént, hogy Ibizán 50 fokban fáztam fel a nyaralás alatt, mert miniszoknyában motoroztam. Odalett az egész nyaralás emiatt!” – mondja Anikó.

...a menetszéltől nem érezzük, mennyire éget a nap. Pár perc alatt pecsenyére is sülhetünk a motoron!S hogy nyáron miért hordjunk zárt cipőt és hosszú pulóvert, nadrágot a nyeregben? „Fontos a zárt cipő is. Nem csak baleset esetén véd, hanem például a le- és felszállásnál egy papucs vagy szandál könnyen beleakad a lábtartóba, és így az ember magára ránthatja az egész motort. A hosszú nadrág és a felső pedig (még akkor is, ha hirtelen nincs kéznél valami protektoros cucc) ilyenkor nyáron azért nagyon fontos, mert a menetszéltől nem érezzük, mennyire éget a nap. Pár perc alatt pecsenyére is sülhetünk a motoron! És javaslom a napszemüveg használatát is! Ha nyitott a bukósisak azért is, hogy ne menjen a szemünkbe a por meg a bogarak, ha csukott, akkor pedig az erős naptól véd. Ha már csak egy körre visznek el, hogy kipróbáljuk, milyen a motorozás, legalább lássunk valamit az útból... Ráadásul azt mondják, a statisztikák alapján a legtöbb baleset elinduláskor, vagy hazaérkezés előtt szokott történni. Sok probléma van a „csak egy rövid körre megyünk, nem kell semmi” felkiáltásból is. Akkor kevésbé figyelnek az emberek valamiért.” – zárja gondolatait.
Kívánunk mindenkinek balesetmentes motorozást, s ne feledjék, nem ciki nemet mondani! Ha nincs meg a megfelelő védőfelszerelés, valamiért nem biztosak magukban vagy a sofőrben, bátran utasítsák vissza a meghívást! Ez akár az életükbe is kerülhet!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.11.01. at 03:57
    Permalink

    Minap megyek a városban és látok egy nagyon laza motorost, mármint biztosan azt gondolta magáról, amikor a sávok között cikázott egy “szelíd” motoros ATLÉTÁBAN, RÖVID STRAND GATYÁBAN, PAPUCSBAN! Mindezt a forgalmas Rákóczi úton…

    Aztán miközben ezt meséltem az unokatesómnak, meséli hogy egy barátja sport baleset miatt bekerült a kórházba hétvégén és 6x tolták ki a műtőből egy-egy motoros miatt. Miután megműtötték a kórterembe behoztak egy jajveszékelő motorost, aki a Mecsekben tette próbára tudását, természetesen mindenféle védő felszerelés nélkül. Hát nem volt kellő tudása, mert mintegy 120m-en szántotta fel az aszfaltot a testével. El lehet képzelni mennyi bőre maradt…

    Szóval én is csak azt tudom mondani,hogy nincs baj a motorozással, én is motoroztam, de abbahagytam pont azért, hogy ne legyen bajom (nem is magam miatt, hanem a családom miatt), hiába vagyok ügyes, ha más nem az, de ha mégis motorozik valaki, akkor a [b]védőfelszerelés a legfontosabb!!![/b]

Vélemény, hozzászólás?