Erős Pista olasz módra: tovább izmosodik az Abarth 595

Az Abarth 595 Pistából újabb lóerőket facsartak ki

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Se szeri, se száma a különleges Fiat 500-asoknak, de a ritkább Abarth változatokból is akad választék, most pedig a két éve megjelent 595 Pistán dolgoztak a gyáriak.

Nyitott vagy zárt, egyterű vagy városi terepjáró, a Fiat 500 palettája szinte mindent felölel, ez alól az izmos verziók sem kivételek. A Fiat öregedésre képtelen típusához az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) tulajdonban lévő Abarth is hozzátesz, a tuningcég időről-időre újabb izmosított verziót dob piacra a kisautóból. A legújabb kiadás egy frissítésnek tekinthető, ugyanis a már létező 595 Pista modellt fejlesztették a mérnökök.
Hirdetés
A friss kiadás tovább erősödött, ugyanis az új Garrett turbófeltöltőnek hála 5 lóerővel emelték a tétet, így az 1,4-es turbós blokk teljesítménye immár 165 lóerő. A külsőhöz passzoló hanghatásról a négy kivezetéssel rendelkező Record Monza kipufogórendszer gondoskodik, hátul pedig változó csillapítású Koni gátlók segítik a lóerők kiautózhatóságát. Érdekesség, hogy az új turbónak hála lehetőség nyílt a kompresszióviszony csökkentésére (9,8:1-ről 9:1-re), amivel alacsonyabban tartható az égéstér hőmérséklete. A 595 Pista esetében a műszaki tartalom mellett a külsőt sem lehet szó nélkül hagyni: itt nyoma sincs a “cuki bevásárlóautó” hangulatnak, helyette sportos lökhárítók, ültetés és 17 colos felnik adják a körítést, ugyanakkor a matt szürke fényezés némi neonzölddel feldobva igazán jól áll az Abarth-nak. A kagylóülésekkel felszerelt modellt a gyártó versenypályára is ajánlja, ám egy hétvégi kanyarvadászatot sem vetne meg a tuningolt 500-as. A jelenlegi, 160 lóerővel gazdálkodó 595 Abarthért 6,7 millió forintot kérnek a hazai szalonban, ám aki megelégszik 145 lóerővel, az már 6 millió forintért is hazavihet egy skorpiós logóval ellátott apró négykerekűt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?