Év Autója 2015 – szerintünk

Az olvasók már szavaztak, most rajtunk a sor

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az olvasók már szavaztak, most jöjjön a mi privát véleményünk arról, hogy mely modellt várjuk Év Autója 2015-nek.

Még nem Év Autója 2015 - de nagyon úgy tűnik, hogy az lehet a Passat B8. Délután kiderül, hogy azt kapja-e a nép, amit vár: a Passat győzelmét

Ma délután derül ki az Év Autója 2015 cím nyertese. A döntősöket már december óta ismerjük, a hétvégén is megemlékeztünk róluk, s megkérdeztük az olvasókat is, ők mit várnak. Jelentős fölénnyel a Volkswagen Passat B8 győzelmét, utána a Ford Mondeo és a Mercedes-Benz C-osztályt tennék. És vajon mit mondunk mi, akik ugyan nem vagyunk olyan tapasztalt újságírók (még), mint a patinás Év Autója díj 58 zsűritagja, de azért több-kevesebb múlttal már rendelkezünk, s idén azért az összes döntőssel találkoztunk. Én magam, ha egy-egy modellt csak rövidebb távon hajtottam, de az összeset vezettem, utoljára a Passatot.

Hirdetés

Szerintem Passat.
És melyiknek adnám a kitüntető címet? Bizony épp a Passatnak, de természetesen le kell szögezni, hogy ma már ritka a rossz autó, a döntőbe jutás már önmagában is egy kitüntetés. De a BMW 2 Active Tourer egyterűként bedobhatna egy hajszálnyival jobb hátsó üléssort, a Citroën C4 Cactus helyenként túlzottan puritán, persze imádható. A Ford Mondeo bizony túlsúlyosnak érződött a menetpróbán, a Mercedes-Benz C-osztály pedig hiába egy mini S, annál jóval olcsóbban, így sem az átlagember autója. Nem csak nálunk, Nyugat-Európában sem. A Nissan Qashqai is sokkalta komolyabb, mint elődje, de összességében nem gurít akkorát, nem tudta az általa létrehozott kategóriát még egyszer megteremteni. A Renault Twingo turbómotorral imádni való, de összességében azért egy rétegmodell, méretéhez képest torkos. A Passat viszont nagykanállal méri a teret, az összerakottságot, a merevséget, a kellemes futóművet és az erős, mégis józan fogyasztású motorpalettát. Idén már konnektoros hibrid is lesz belőle, nekem ez nagyon sikergyanús. De persze a zsűri döntése majd hétfőn kiderül. Alább pedig a kollégák véleménye. Akármi is legyen, egyet garantálhatok: egymástól teljesen függetlenül, összebeszélés nélkül írtuk.

Gere Tamás: Passat, C4 Cactus vagy Qashqai, személyes voks szerint utóbbi.
Nem irigylem a zsűritagokat, több autó is kiérdemelhetné az Év Autója címet, nem egyszerű dönteni. Egyetlen autót nehéz lenne mondani, azt gondolom, hogy a Volkswagen Passat, Citroën C4 Cactus és a Nissan Qashqai hármas közül fog kikerülni a győztes. Én az utóbbira adnom le a voksom. A végeredménnyel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy aki idén tervez autót venni és a jelenlegi döntősök között ott van a megvásárolni kívánt autó, ne keseredjen el, ha nem az fog nyerni.

Japán márka, de ma már inkább európai modellje a Nissan Qashqai második generációja. Fényévekkel finomabb, mint a crossover kategória teremtőjének tartott első kiadás. Vajon elég ez egy győzelemhez?

A másik oldal is igaz: ne azért vegyünk meg egy autót, mert az nyerte az év autója díjat. Döntsünk saját szívünk és eszünk alapján. Menjünk el, nézzük meg, próbáljuk ki őket, semmiképpen se otthon, fotelből katalógust lapozgatva döntsük el, hogy melyik kell nekünk. Ebben az esetben könnyen lehet, hogy az átvétel utáni hetekben fogjuk megbánni a döntésünket.

Hollósy Balázs: innováció kontra jó autók?
A Peugeot 308-as tavalyi győzelme és a Volkswagen Golf tavalyelőtti diadala után én személy szerint annyit szűrtem le, hogy az Év Autója zsűri egy kicsit stílust váltott. A Nissan Leaf 2011-es és az Opel Ampera/Chevrolet Volt páros 2012-es sikere után visszatértek a „rendes” autókhoz. A Golf jóságát nagyon nehéz kikezdeni, leginkább csak a relatíve magas ára miatt emelhetünk szót. A Peugeot 308-as győzelmét viszont nagyon sokan bírálták, jogosságát megkérdőjelezték. Leginkább a latin országok küldöttjeinek szavazathányadával tudott győzni. Az elmúlt években többen fájlalták azt is, hogy a Mazda árral szembe menő, feltöltés nélküli benzinmotoros, Skyactiv technikás kocsijai lemaradtak még a dobogóról is.

Gran kivitelével hétülésesként is jön majd az első fronthajtású BMW, a 2 Active Tourer. Bőven hoz annyi újdonságot, hogy akár nyerjen, de vajon lehet-e a BMW első Év Autója a márka eddigi értékeiből legkevesebbet hozó, másokat adó modell?

Mindezt azért éreztem fontosnak így leírni, mert a 2015-ös, kicsit laposnak tűnő mezőny tele van óriási eladási számokra esélyes modellekkel. Ott van a Nissan Qashqai, ami már nem éppen új, hiszen a bemutatója több mint egy éve volt. Na, neki szerintem teljesen mindegy ez a cím, anélkül is a kategória egyik legsikeresebbje. A kis Renault Twingót én nem érzem, annyira átütőnek, hogy megérdemelje a címet, ahogy a Citroën C4 Cactus is inkább jó poén, mintsem komolyan vehető autó. A Mercedes-Benz C-osztály és a Ford Mondeo is sikerre vannak ítélve, de vajon esélyesek-e nyerni? Talán kevesek ahhoz. Nem úgy a BMW 2-es Active Tourer és a Volkswagen Passat, ők mindketten mutatnak olyat, ami hosszabb távon is adna okot a dicséretre. Nem csodálkoznék, ha ők nyernének.

Összegzés.
Az olvasók szerint a Passat a leginkább nyerő, szerény kollektívánk szerint is neki van a legtöbb esélye. Délután kiderül, hogy mit mondott a patinás díj zsűrije. Vajon tényleg Év Autója 2015 lesz a Volkswagen Passat?

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?