Ezeket mindenképp nézd át az autón nyaralás előtt!

Jön a nyaralás? Indulás előtt az autó is figyelmet érdemel!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Akáció, azaz már csak egy újabb nap van hátra az idei tanévből. Jöhet a nyaralás, indulás előtt azonban nem árt ezt-azt megnézni az autón.

A mai napon bizonyára temérdek osztályteremben felkerül az a-betű a káció szótöredék elé, hogy aztán holnap, azaz június 13-án pénteken a v-vel kiegészülve beköszöntsön a vakáció. Mind többen kelnek majd útra akár a Balatonhoz a fővárosból, vagy annak környékéről, ahogyan teszi azt a lakosság döntő része, de persze sokan máshonnan máshova mennek. Akármi is legyen az útvonal, nem csak azt érdemes jó előre megtervezni, hogy merre érdemes menni, merre érdemes vészesetben kerülni, hanem maga az autó is figyelmet igényel.
Hirdetés
Kezdjük azzal, hogy nem szabad elspórolni a kötelező karbantartásokat, azok tételeit. És főként nyaralás előtt érdemes végiggondolni, hogy biztosan jó minőségű motorolaj van-e a kocsiban. Annak szintjét természetesen ellenőrizni is ajánlott, már induláskor is, de több ezer kilométeres túrák esetén menet közben is. Akár fogyaszt olajat az autó, akár nem, érdemes egy literes flaskányi - megfelelő minőségű - tartalékot az autóban tartani, hogy ha mégis kell, akkor kéznél legyen, s ne kelljen keresgélni, majd akár csillagászati áron vásárolni. De nem csak a motorolaj, az összes egyéb folyadék is fontos az autóban. Fékfolyadék? Kétévente cserélendő, s ha a nyaralás előtt 2 éve nem került be új, akkor valóban ajánlott megejteni a cserét, hogy a hőségben teljes terhelésnél nehogy felforrjon. Hűtőfolyadék? Ez is időközönként cserélendő, fagyáspontjával most nem lehet gond, szintje viszont felettébb fontos. Ha pótolni kell, azt nem vízzel érdemes megtenni, hiszen az korróziót okozhat. Ha ezek rendben vannak, akkor az autónak elvileg nem lesz - magától - baja, s hogy nekünk se legyen, a fékek és a gumiabroncsok állapota is fontos. Kánikulában senkinek sem ajánljuk a nem az évszaknak megfelelő abroncsok használatát, nyárigumi-tesztünkön a még tavaszias hőmérsékleten is kvázi elvéreztek a téli, illetve négyévszakos garnitúrák. Kényelmi szempont a légkondicionáló, de a nyaralás is az, ezért fontos annak is a karbantartása. Nem kell komoly műveletekre gondolni, csak a pollenszűrő előírt cseréjére, hogy a levegő be tudjon jutni az utastérbe, illetve a hűtő - szigorúan nem gőzborotvás - tisztítására, hogy a hő is távozni tudjon; ha ez megvan, akkor nem lehet gond kánikulában sem a hűtéssel. Ha mégis, akkor már szakszervizre, nyomáspróbára, szivárgás-megszüntetésre és gáztöltésre is szükség lesz. Amennyiben télen nem volt rendszeresen használva a klíma, ami persze a tömítések szempontjából is hiba, akkor egy gombátlanító tisztító spray használata is javasolt.
Feltétlenül vizsgáltassa meg autója akkumulátorát az, aki télen bármi rendellenességet észlelt, illetve már több mint három éve nem cserélte azt. Sajnos utána már könnyedén lehet gond. S bár elsősorban a tél teszi próbára az akkukat, a „strandjáratok” miatti rövidtávú használat, vagy a sok utastéri fogyasztó (például navigáció, hűtőláda) miatt nyáron is lehet gond a töltéssel. Ezért egy bikakábel sem árthat, ha van a menetfelszerelésben.
Mi kell még? Biztos, ami biztos alapon érdemes megrendelni egy assistance szolgáltatást, ha nincs az autóra. Éves szinten tízezer forintért elérhető, s baj esetén ennél vélhetően jóval nagyobb összeget fog megspórolni. A legtöbbet persze magunk tehetjük. Olyan apróságokkal, mint a pótkerék nyomásának ellenőrzése, hogy ha szükség van rá, akkor az valóban használható legyen. Fontos tipp, hogy érdemes lehet a pótkulcsot is magunkkal vinni, s azt természetesen a másiktól alapvetően eltérő helyen, illetve személynél tartani. Azt talán le sem kellene írni, de tudjuk, mi a valóság, ezért sulykoljuk: az összes izzót is ellenőrizzük indulás előtt. És természetesen a keréknyomást is, ami nemcsak az alapértéken, hanem a terhelésnek megfelelő szinten kell legyen, ahogyan a fényszóró magasságszabályzója is.
Ha ezek megvannak, akkor nagyjából nyugodtan kelhetünk útra. Víz és láthatósági mellény viszont feltétlenül legyen az utastérben, s bizony arra nyáron is érdemes figyelni, hogy az üzemanyagszintet ne engedjük negyed alá, hogy egy masszív dugóba keveredve is tudjuk klímával hűteni az utasteret. Fontos, hogy torlódásba kerülve, kerülőútra kényszerülve is elég legyen a hajtóanyag, ne kelljen drága autópályás töltőállomáson tankolni, azaz minél több pénz maradjon fagyira, üdítőre, egyebekre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 07:37
  Permalink

  Minden héten használok magasnyomású mosót. Nem mondtam én sem, hogy tilos. Hülyének lenni sem tilos, élsz is a lehetőséggel, szórakoztató, a sínen aludni sem tilos. Csak nagyon egészségtelen. Hipót inni sem tilos Milan, én mégis óvlak téged tőle, mert Horváth Charlie elmegy a faszomba, olyan hangot csinál neked, s bár a varjú is énekes madár, csak a trash műfajban, érted talán mégis kár lenne. Te is Isten teremtménye vagy, vigyázz hát magadra. És a hűtódre is.
  :-DDD
  Milan, ne idegeskedj, mert árt a bőrödnek! :-DDD

 • 2017.10.29. at 07:37
  Permalink

  Azért jó gőzborotvával hűtőt mosni, mert ha elég ügyes vagy, akkor frankón összenyomod vele a lamellákat, ami köztudottan “jót tesz” a hűtőnek is, de elsősorban a hatásfokának.
  Csak a cizellált modorodért küldöm neked az olvasnivalót:
  [url]http://mandalamuhely.hu/autoapolasi-trukkok/hutok-tisztantartasa/[/url]

 • 2017.10.29. at 07:37
  Permalink

  Na meg Oszkáron vagy AutoHopon feladni egy hirdetést, hogy kihasználjuk az autó adottságait és csökkentsük az utazási költséget. Meg persze óvjuk a környezetet azzal, hogy teleautóval közlekedünk. 😉

Vélemény, hozzászólás?