Ezzel akarják megakadályozni az autóútra szemből felhajtást!

Új módszerrel próbálkozik a Magyar Közút balesetmegelőzési céllal

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Fényjelzés figyelmezteti az M0-s autóútra szemből felhajtókat, hogy ne menjenek tovább.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a magyarországi autópályákon 2018. január 1. és 2021. december 31. között 18 személyi sérüléses baleset történt szembe haladó járművek ütközése miatt, ezekből öt halálos kimenetelű volt. Számos alkalommal történt anyagi káros baleset is, de előfordult, hogy a vétkes jármű baleset nélkül megúszta az esetet. Az okok közé sorolták, hogy a sofőrök vagy eleve rossz irányba hajtanak fel az autópályára, vagy már útközben fordulnak meg, illetve nem ritka, hogy tolatnak is az autópályán.
Hirdetés
A Magyar Közútnál felülvizsgáltak minden, hozzájuk tartozó csomópontot, eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepítettek egyes szakaszokra, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást Ám a szembehajtásos balesetek megelőzésében segíthet egy új eszköz is, amely radarral érzékeli a helytelen irányból érkező járművet és erős, villogó sárga alapon Behajtani tilos táblával, valamint Stop felirattal figyelmeztet a tévesztésre. Ha a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy nem elég hatékony a jelzés, akkor annak képe, fényereje, villogása tetszés szerint állítható. A tesztüzem két évig tart majd, ennyi idő alatt meggyőződhetnek arról, hogy a tábla teljesen üzembiztos, valóban csak a szembe felhajtásokkor riaszt, máskor nem villog. Sőt, a fejlesztés akár a kóborló vadállatok úton való jelenlétének jelzésében is hasznos lehet. Nézd meg az alábbi videón, hogyan néz ki a gyakorlatban az eszköz!
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?