Feleznéd autód eladási idejét? Mutatunk egy eszközt hozzá!

Így akár fele annyi idő lehet eladni az autót

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A piacvezető Használtautó.hu kiderítette, hogy az egyes márkák jellemzően mennyi idő alatt kelnek el. Továbbá azt is, hogy az alvázszámmal hirdetettek - bizonyos korosztályban - sokkalta gyorsabban.

Akik autót kívánnak eladni, azok rendszerint minél gyorsabban szeretnék azt megtenni. Egy-egy használt autó eladhatóságát alapvetően annak keresettsége határozza meg, viszont a legnépszerűbb márkák esetén még az alvázszám megadása mellett is jelentős szórás látható. A havonta több mint 2 millió felhasználót regisztráló Használtautó.hu adatai szerint 5 fontos pont is látható az alvázszám kapcsán.
Hirdetés
  1. Minél fiatalabb és minél nagyobb értékű egy autó, annál fontosabb ez az adat
  2. Az alvázszám megadása így leginkább a fiatalabb, legfeljebb 4 éves jármű-korosztályban meghatározó: a vizsgált legnépszerűbb márkáknál alvázszám megadásával az átlagos eladási idő 37 nap, míg alvázszám nélkül 55 nap. A legnagyobb különbségeket Mitsubishi (40 nap), Citroen (31 nap), Fiat (24 nap), Ford és Hyundai (23-23 nap), valamint az Audi (14 nap) márkáknál regisztrálták, azaz ennyivel gyorsabban lehetett őket eladni az alvázszám megadásának köszönhetően
  3. Az 5-9 éves korosztályban az alvázszám kihagyása a teljes átlag szerint csupán plusz 1 napot jelent. Ez alól kivételt képeznek azok a márkák, amelyeknél a hosszabb garanciaidő miatt fontos tényező, hogy még 4 éves koruk után is vezetett szervizkönyvük legyen. Ilyen például a Hyundai, a Kia vagy éppen a Renault is
  4. A 10-14 éves korosztályban elenyésző az alvázszám megadásából származó előny
  5. A 15 évesnél idősebb modelleknél pedig épp az alvázszám szerepeltetése miatt láthatunk magasabb eladási időt

A hazai piac rendkívüli árérzékenységét mutatja, hogy minél idősebb, azaz minél olcsóbb egy autó, annál hamarabb eladható. A 15 évnél idősebb, alvázszám nélkül hirdetett autóknál szinte biztos, hogy nem azért látható kisebb eladási idő, mert a vevők nem szeretnék ismerni azok előéletét. Inkább azért, mert az alvázszám nélkül hirdetett példányok sokszor még olcsóbbak. Ugyanis a vezetett szervizkönyv és a leinformálható járműmúlt is mind-mind értéknövelő tényezők, amiket nem mindig fizetnek meg a vevők. Azonban ez könnyen a szervizben elköltendő többletköltségeket jelenthet.
Hirdetés
A bölcs vevő ezért minden esetben kíváncsi a kiszemelt autó előéletére, hiszen nem mindegy, hogy a vásárlás után milyen karbantartásokat kell elvégeztetni: csak a soron következőket, vagy rögtön mindent, ami a biztonságos üzemhez szükséges. Eladóként pedig minél több információt mutatunk meg az autónkból, annál jobban segítjük annak eladhatóságát.
A Használtautó.hu oldalain az alvázszámmal hirdetett autóknál a CarVertical rendszer segítségével lehet automatikusan lekérdezni a jármű múltját, beleértve a biztosítási és a káradatait. Az alvázszám mellé érdemes még jó minőségű, nagy felbontású fényképeket és minél több dokumentumot is feltölteni – utóbbiból korlátlan mennyiségűt enged a Használtautó.hu rendszere, így ajánlott például még a szervizkönyvről és a szervizszámlákról készült fotókat is feltölteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.07.10. at 15:05
    Permalink

    Az egyetlen probléma az, hogy a legtöbb autókereskedő erősen ellenzi az ilyen szolgálatok tevékenységét, például a carvertical. They don’t want to show the history of the cars they are selling. Nem az egyszerű emberekről és a becsületes autókereskedőkről beszélek. Talán ez a jó példa jó leckét jelent majd arról, hogyan lehet az üzletet irányítani.

Vélemény, hozzászólás?