Felismernéd a brazil Yarist? Mutatjuk az ismeretlen kis Toyotát

Számunkra a négyajtós kialakítás furcsa, a helyi vásárlóknak pedig a hibrid hajtást kell ízlelgetni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Globális modell a Yaris, viszont merőben eltérő autót kapnak a vásárlók a világ különböző pontjain, ugyanis Ázsiában és Dél-Afrikában egy zsugorított Corollára hajaz a kis Toyota.

Az európai megjelenés kizárt, valószínűleg nem is lenne kelendő a kis szedán, ez a műfaj gyakorlatilag kihalt a kontinensünkön

A Thaiföldön bemutatott Yaris Ativ a kis négyajtósok ligájában indul, immár zöldebb kivitelben, hiszen hibrid hajtásláncot kap. A szigorú tekintetű orr nagyobb modellt sejtet, de oldalról és hátulról könnyen beazonosítható a kategória. A kisebb négyajtósókra jellemző esetlen megjelenés itt is tetten érhető, de csak enyhén. Ebben a kategóriában a modellek a szélességükhöz mérten aránytalanul hosszúak, a kerekek pedig kisebbek annál, mint amit a szem kíván, azonban a Yaris Ativ legalább szemből formás.

Részleteiben divatos a Yaris Ativ, a távolból hunyorítva egy Camry-nek is elmenne. Maga a típus is friss, 2022 nyarán érkezett a negyedik generáció

Hirdetés
Hirdetés
Az újdonság a hibrid rendszer, melyet a Toyotához tartozó Daihatsu tervezett, az elv a Nissan e-Power megoldásához hasonlít. A Yaris szíve egy 1,5 literes szívó benzinmotor, ami a kerekeket sosem hajtja, csak generátorként üzemel. Több más gyártó is rálépett már erre az útra, a rendszer előnye, hogy a fosszilis üzemanyaggal hajtott erőforrás mindig a legoptimálisabb fordulatszámon üzemeltethető, emellett az erőátvitel alkatrészei is megsprórolhatók.

A szteppelt bőrhatású káprit jól mutat, ebben a kategóriában még különleges is, oldalról látszik, hogy kisautó az alap, a kerekek aránytalanul kicsinek tűnnek

A négyajtós hossza 4,42, a szélessége 1,74 méter, a tengelytáv 262 centi. A kisautókra akasztott puttony kétségtelen előnye a jókora csomagtartó, a Yaris Ativ 475 literes rakteret kínál.

A kevésbé tehetős régiókban is egyre fontosabb a környezetvédelem, ott is van igény a hibridre


Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?