Félrevezető a felfestés, a parkolókat büntetik

Parkolás járdán: érdemes ismerni az előírásokat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk, illetve egészen pontosan lánya alkalmazkodott a parkolóhelyek felfestéséhez, mégis büntetést kapott. Vajon miért?

Még akkor is érheti meglepetés az autóst, ha szabályos kíván lenni, s parkoláskor például igyekszik követni a parkolóhelyek felfestését. Tavaly részletes cikkben veséztük ki, miként szabad például járdára állni, ám most Zsuzsanna levele kapcsán ismét elő kellett vegyük a témát.
"Az eset a lányomékkal történt meg. Budapest VIII. kerületében, a Magdolna utcában az úttest két oldalán felfestett csíkok jelzik a parkolás módját. Az egyirányú utca jobb oldalán teljes szélességgel az úton jelzi a lehetséges megállást, míg a bal oldalon csak akkora helyet festettek fel az úttestre, hogy értelemszerűen csak a járdára két kerékkel felállva lehet megállni.
Tíz-egynéhány éve ott laknak, mindig így áll meg mindenki. (Jelzem, ha a bal oldalon az úttestre állna valaki teljes szélességgel, a ház alatti parkolóból se ki-, se bemenni nem lehetne.) Mígnem egymás után 1-1 héttel kaptak 3, azaz három darab 30 000 forintos büntetést a parkolási rend megsértése miatt. Az első kettőt megfellebbezték. Időközben megjött az első levélre a válasz, elutasítják. Jogorvoslatra csak bírósági úton számíthatnak. Így tehát: 3 x 30 000 + 2 x 5000, azaz 100 000 forint parkolási büntetés, gyakorlatilag fellebbezési lehetőség nélkül. Hiába hívtam fel a VIII. kerületi és a szombathelyi rendőröket, arrogáns modorban kioktattak, hogy ők nem tudhatják, ki volt az a hülye, aki rosszul festette fel a jeleket, őket ez nem is érdekli. Van tábla vagy nincs tábla, ez itt a kérdés. Hiába érveltem, hogy a KRESZ szabályai szerint nincs leírva, hogy mindkét feltételnek meg kell felelni (felfestés és tábla). Azóta a lányomék fizetik a részleteket. Tábla azóta sincs, felfestést nem javították ki, az autósok meg várják, mikor jönnek a büntetések. Mikor kell állam bácsinak a pénz?"

Érdemes fellapozni a KRESZ-t, s megnézni, miként rendelkezik a járdán parkolásról.
KRESZ 40.§. (8) „A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.”
A járdán (akár részben) megállni csak a négy feltétel egyidejű teljesülésekor szabályos.
A járda fogalmát a KRESZ I. számú függeléke egyértelműen határozza meg. Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda.
Hirdetés
Noha az valóban vitathatatlan, hogy a tábla és a felfestés nem kell egyszerre meglegyen, hiába van felfestés, ha a járdán nem marad legalább 1,5 méternyi hely a gyalogosoknak. A helyszínt megnézve elmondhatjuk, a járdának talán csak szegélykövére lenne szabad feltenni az autó kerekét. Az is igaz persze, hogy akkor pedig a gyalogosok számára elegendő járdaszélesség mellett az utcán közlekedő autóknak nem lenne elegendő hely. Itt tehát nem csak a gyakorlat, a felfestés is félrevezető, ám a büntetés sajnos törvény szerint jogos. Ehhez hasonló, parkolásra buzdító felfestéseket egyébként máshol is lehet találni, akár szintén a VIII. kerületben is. Sajnos főszabályként meg kell jegyezni: akármit is mutat a festés, akárhogyan áll is a többi autó, a KRESZ a szabály, azt kell követni, ellenkező esetben joggal jöhet a nehezen elfogadható bírság, melynek befizetése elől nincs menekvés.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Kérdezni szeretném hogy B kategóriás jogosítvány megszerzése hány éves kórtól lehetséges most,és hogy ebben 2013 januártól lesz-e valami törvényi változtatás?
  Válaszát előre is köszönöm.

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Van szerencsém a közelben lakni.Egyszer valakik bizonyára sok festékhez jutottak,mert nagyon sok utcában a járdák szegélyköveit is fehérre festették.Gondoltam is:kik és mi a túrónak csinálták?Miért nem a fontos útburkolati jeleket újították fel.Most megvilágosodtam:nem értenek hozzá.Lehet,hogy engedély nélkül,ex-has találta ki valamilyen okos pártfunkci,hogy Józsefváros szebb legyen?

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  A büntetésről nem értesítik azonnal az autóst, hanem csak 1-2 hónap elteltével jön meg postán, ezért az is előfordulhat hogy akár minden nap azaz 60X30.000 Ft-ra büntetik a szerencsétlent ameddig nem értesül hogy rossz helyen állt. Na ez az igazi fasszopó kizsigerelő hozzáállás, melyet a rendőreink követnek el a lakosság ellen, a belem kifordul ettől.

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  hö hö! akkor az a paaszt rendőr liba aki nyergesen a jókai utcában parkolt a járdán,és ránk akarta kenni a suzukiján lévő huzásnyomot amit szerinte az aknafedél kiemelése vagy visszahuzásakor követtünk el ,szintén szabálytalanul parkolt mert az egész járda nincs 1.5m.
  ja és ránkhivta a járöröket helyszinelni.
  amikor utánnunk rohant a köv aknához akko höblizett hogy mit csináltunk és hogy Ő rendőr.
  D:))))
  azt én is beszoltam hogy jó lenne ha sietnének a lilák mert pont a nyergesi rend őrség netjének a stabil müködésén ügyködünk.

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Az, hogy szemét dolog-e így felfesteni, aztán ott büntetni, hidegen hagy. De, hogy lehet valaki akkor barom, hogy megbüntetik, majd még három napig oda áll, és várja a további büntetéseket? Azért ehhez elég komoly értelmi fogyatékosság kell!

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Egyetértek az előttem szóló Combival!

  Ki az a fasz aki ezt így festette fel?
  Ki az aki ezt előírta?
  Ki az aki ezt így megtervezte?
  Ki az aki ezt így engedélyezte?
  Ki az aki ezt megcsinálta?
  Ki az aki ezt a munkát ellenőrizte és átvette és erre a pénzt kifizette?
  Teljesen egyszerű kérdések! Miért nincs ezekre válasz sehol sem?

  Ezek az emberek mindannyian együttesen elkövették a “foglalkozáskörében elkövetett gondatlan károkozás bűntettét” !!!!!!
  A bíróságon lenne a helyük mint vádlott!
  Na és akkor most lehet a törvényre hivatkozni mindegy miről is szól az.
  Ha csak egyszer is megbüntetnének valakit aki szemét módon végzi a dolgát, előbb utóbb rend lenne minden téren és nem az autósokat szivatnák rendszeresen!

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Ki is festette fel a parkolást jelző vonalat úgy hogy lehetetlen szabályosan parkolni?
  Ha nem lehet hogy kaptak engedélyt rá felfesteni?
  Ha már bíróságra megy valaki emiatt akkor vigye magával a felfestő céget,személyt, mert lehet önhatalmúlag festettek a helyi “lokálpatrióták”, ha nem ők voltak akkor legalább azt aki engedélyezte…

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Tisztelt Mindenki !
  Én is a fent említett módon parkoltam. Vigyázva,hogy ne álljak a csíkra,mely hol látható volt,hol nem. Mint a mesében. 10 percet parkoltam és akkorra megbüntettek. igaz,hogy öt perccel korábban,mint az sms.-t küldtem a parkolásért . Reklamációmra elmondták,hogy a csíkon állók,fotó van róla. Fotót bárki készíthet olyan pozícióból,hogy annak lásson.Észrevételemet bíróságon fejthetem ki,vagy jelentsem fel magamat. Ez baromság. egyértelmű pénz behajtásról van szó. Remélem,-mert fizettem-,hogy a csíkok felfestésére is telik.Meg a járda takarítására,mert egyik oldalon kutya gumi halmok,a másik oldalon sitt halom várt. Észrevételemkor ezt is közöltem,de a válasz az volt ,hogy Őket nem ,de engem a rendszámom alapján betudtak azonosítani. Hát ennyi. üdv kissautó

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  “Nyócban ” nagyon illik odafigyelni a szabályok betartására a példátlanul szoros együttműködés miatt a rend őrei és a közterület felügyelet között…

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Minden bizonnyal külön szabályok vannak a felfestések geometriájára, és szinte biztos, hogy ez a sovány vonalka nem “szabványos”! Ez van, ezzel kell együttélni!

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  A rendőrnek semmi köze hozzá, hogy az útkezelő hova milyen táblát, felfestést helyez el. Másrészt, itt semmi szabálytalan nincs… a parkoló autókon kívül.
  Komolyan nem értem, hol látsz itt KRESZ ellenes jelzést? Mi a félreérthető vagy balesetveszélyes?

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  szívatás természetesen mert a RENDŐRSÉG dolga lenne az is , hogy ha szabályellenesen (KRESZ ellenesen) van egy tábla egy felfestés odatéve , oda festve és ezért félreérthető, esetleg balesetveszélyes akkor szóljon az útkezelőnek. Azért a REND ŐRE !!!! Vagyis RENDŐRSÉG !!! Ez így szívatás. Vagy ez is a célja a rendőrségnek ? Akkor legyenek szívesek átírni az autójukon a szlogent mert ez így nem a SZOLGÁLUNK ÉS VÉDÜNK hanem a SZOPATUNK ÉS BÜNTETÜNK.

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  A Samara egyértelműen szabálytalanul parkol. Nem azt kell nézni, meddig nyúlik fel a járdára merőleges csík, hanem azt, hogy a járdán van-e azzal párhuzamos! Jelen esetben nincs. És bár a fénykép kissé torzít, ha hátrébb állna látható lenne, hogy a járda mellé állva kb. pont egyvonalba esne a jármű széle az útburkolati jellel. A jobb oldalon álló autók mögött látszik, hogy pont a felfestésig lógnak be az útra.

  A második képen látható felfestés a helyes, de ha kötekedni szeretnénk, az autó orrának és nem a kerekének szabadna a volnaig érnie. Ráadásul, ha tábla nemjelzi, hogy fendén kell felállni, akkor pont hogy ott kéne párhuzamosan parkolni.

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Ezt már csak egy “igazságügyi jogi szakértő” tudja megmondani, hogy hol is a vonal vége! De nagyítóval tényleg már látszik, hol hagyta el a pemzli a szegélykövet. 😉
  És a közterület felügyeletnél vagy a rendőrnél mindig van “nagyító”, hisz ők profik, míg az autósok, – tudjuk, mert gyakorta kiderül -, amatőrök!

  Persze motoros vagy pl. P126-os kisautó még mindig parkolhat ott.
  Csekély vígasz, de bele lehet gondolni mennyivel könnyebb itt parkolni, mint pl. Horvátország/Olaszország történelmi városrészeiben, ahol a házfalak szűk sikátorokat hoznak létre! Már ahol nincsenek éppen emiatt kitiltva a járművek…

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Pontosan addig van felfestve, ameddig fel lehet állni, ez esetben tehát csupán a szegélykő kapott a festékből. Az már más kérdés, hogy átlagos autó így nem fér el, mert az utca két oldalán parkoló autók között nem maradna elegendően széles sáv. Ennek következtében valóban mindenki szabálytalanul áll ezen az oldalon.

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  micsoda pearaszt egy ország. itt mindenkit lehúznak. ideje lenne egy autós fellázadásnak végre hogy ne megkopasztHATÓ BIRKÁNAK NÉZZENEK MINKET

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Azért van egy jelentős félremagyarázás; “a felfestést látva fel lehet állni a járdára”. Én nem látom a járdán folytatódó felfestést, már csak ezért sem lehet felállni!

 • 2017.10.30. at 23:40
  Permalink

  Mind3 fotón az látszik, hogy ebben az utcában mindenki szabálytalanul parkol! Vagy a járdán vagy ahol az megengedett, azaz a másik oldalon, túl a vonalon!

Vélemény, hozzászólás?