Francia kézbe került az Opel

A PSA csoport hivatalosan is bejelentette: felvásárolta az Opelt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A General Motors európai vállalata mostantól hivatalosan is a PSA csoport tulajdona. Ezzel a lépéssel a PSA a második legnagyobb autógyártó vállalat a Volkswagen után.


Megszületett a döntés, amiről már hetek óta beszél a média. A Peugeot-Citroën-DS márkákat uraló PSA csoport újabb taggal bővült, méghozzá az Opellel. A General Motors európai vállalatát teljes egészében felvásárolták a brit Vauxhall-lal együtt, összesen 2,2 milliárd eurós üzletet kötöttek a GM-mel. A PSA ezzel a második legnagyobb európai autógyártó címébe vásárolta be magát. A legnagyobb, a Volkswagen mögött csupán 17 %-nyi piaci részesedéssel foglal helyet ezentúl a PSA. A PSA és az Opel már korábban is többször működött együtt, a tulajdonosváltás nagy előszele viszont a nemrég bemutatkozott Opel Crossland X volt, ami már PSA padlólemezre épült.
Hirdetés
Carlos Tavares, a PSA csoport elnöke szerint ez hatalmas előrelépés lehet mind a négy márkának, ugyanakkor a gyártósorok átalakítását egyelőre nem tervezik. Az anglia Ellesmere Port és Luton gyártósai közül előbbi 2021-ig, utóbbi 2025-ig még biztosan változatlanul fog működni, az Astrát és a Vivarót gyártó üzemek dolgozóinak munkahelyét eddig tudják garantálni, egyelőre. Ezt a választ a brit Unite szakszervezet húzta ki a PSA-ból, a többi európai gyártósor, beleértve a szentgotthárdi üzem sorsáról egyelőre még nincsenek hírek. A PSA számára az új üzlet jelentős költségcsökkentést hozhat a beszerzés, a gyártás és kutatás, valamint a fejlesztés részlegen. 2026-ra éves szinten 1,7 millió eurós megtakarítást jósolnak a franciák.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?