Füstöt okádó szörnyeteggé vált a dízelmotoros Toyota Prius

A hatalmas dízelmotor mellé hátsókerékhajtás is jár a Priushoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hibridek alfájának tekinthető Prius tervezésekor a dízelmotor szó vélhetően egyik mérnök száját sem hagyta el, ez viszont egyáltalán nem szegte kedvét az átépítőknek.

Ahogy évről évre egyre nagyobb figyelem irányul a környezetvédelemre, úgy egyre több alternatív hajtású négykerekű talál gazdára, ez a trend pedig a Toyota malmára (is) hajtja a vizet, ami már az itthoni eladásokból is érzékelhető. A 1997-ben megjelent első Prius kissé megelőzte korát, így nem is hozott átütő sikert, ellenben a második felvonás már népszerűnek bizonyult.
Hirdetés
A környezetvédők bizonyosan a szívükhöz, a Smoke & Charm TDI Club tagjai pedig a hangerőszabályzó után nyúlnak, amikor meghallják a jellegzetes dízelhangot a géptető alól. A Priusból ugyanis száműzték a benzinmotort és vélhetően az elektromos hajtást is, a motortérbe pedig egy 3,9 literes amerikai Cummins dízelmotor került. A méretes négyhengeres dízel – meglepő módon – elfér a Prius motorterében, olyan apróságokkal pedig, mint a kipufogórendszer nem foglalkoztak, a sűrű füst a szélvédő alatti rácson távozik. Az erőforrás persze némi tuningon is átesett, nagyobb turbóval és méretesebb töltőlevegő-hűtővel lett gazdagabb a Cummins dízelmotor. A PriCum névre keresztelt modell a teljesítménymérő padot is megjárta, így már nem titok, hogy 365 lóerő és 760 Nm nyomatékkal kell megküzdenie a kerekeknek. A hajtás terén is tartogat meglepetést a PriCum, ugyanis a fronthajtás helyett hátsókerékhajtású lett az ex-hibrid Toyota. A rengeteg erő miatt nagyobb kerekeket költöztettek a hátsó kerékjárati ívekbe, illetve egy „Clean Diesel” matrica is felkerült, melyből inkább csak a második szó illik a dízel Priusra.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?