Hidrogénes nyergesvontató a Toyotától

A Toyota Mirai rendszerével párosítottak egy kamiont

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

670 lóerős hidrogénhajtású üzemanyagcellás kamiont vet be Long Beach partjain a Toyota. Céljuk a hidrogénköltségek csökkentése.


A Toyota kitart a hidrogénhajtások mellett és ezt most az Egyesült Államokban is hangoztatja legújabb üzemanyagcellás nyergesvontatójával. Fogták a Toyota Mirai üzemanyagcelláit, majd egy másikkal párosították azt, hogy elég erőt generáljanak egy csőrös kamion meghajtásához. A Project Portal nevű hidrogénes vontató Long Beach kikötőin áll szolgálatba idén nyáron, és a Toyota még több érkezését ígéri. Kívülről egy hagyományos amcsi 6 kerekűnek tűnik, 36 tonna elhúzására képes, és 320 km hatótávot ígérnek neki egy töltéssel. Míg a Mirai hidrogénes rendszere 154 lóerőt teljesít, addig a kamionnak már több mint 670 lóerőt és közel 1800 Nm nyomatékot ígérnek. Ni-MH akkumulátorcsomagjuk 12 kWh-s, kb. 20 perc alatt újratölthető.
Hirdetés

A Toyota hozzátette, hogy a kikötők környékén hatalmas a légszennyezés ma, ezért szeretnék ott bevetni a hidrogénes kamionjukat. Külön kihívást jelent, hogy bár vannak hidrogén töltőállomások Long Beach-en, azok nem képesek fogni a vontatót, ezért a Toyota saját ideiglenes állomással készült. A kamion 10-szer több üzemanyagot hordoz magában, mint egy Mirai, tehát komoly költségekkel is számolni kell. A Project Portal egyik célja, hogy a hidrogén folyamatos használatával, csökkentse annak költségeit. Ahogy arról korábban is írtunk, a Daimler pont ezért engedte el az üzemanyagcellás technológiákat, és tér át a mára jóval olcsóbb hibrid és plug-in hibrid rendszerekre. A Toyota (többek között) azonban kitart a technológia mellett, ám látszólag nem a magánautók a főprofil. A 2020-as Tokiói Olimpiára készülve például hidrogénhajtású buszokat készítenek fel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?