Ilyen autóval szedné áldozatait ma egy vámpír

40 éves az egyetlen példányban készült filmsztár, a Škoda Ferat, ennek örömére újragondolták

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy cseh horrorfilmben debütált 1971-ben a Škoda Ferat, mint egy vámpír menő kocsija. A Ferat volt annyira jellegzetes, hogy elkészítsék 2021-es interpretációját.

1971-ben készült a Škodánál egy koncepcióautó, a 110 Super Sport, amivel a csehek meg akarták mutatni, ők is tudnak szép kupét tervezni. A kocsi annyira megtetszett Theodor Pištěknek, aki az Amadeus című film jelmeztervezéséért Oscar-díjat nyert, hogy az éppen készülő csehszlovák sci-fi-horror, a Vámpír négy keréken főszereplőjének autójává választotta. Így lett az egyetlen példányban létező 110 Super Sport átalakítva a Škoda Ferattá (csehül a film címe Ferat vámpírja volt), a film kedvéért kapott fekete festést piros csíkokkal és egy hatalmas hátsó szárnyat. Az eredeti Ferat a Škoda Múzeum raktárában pihent három éve, amikor Baptiste de Brugiere, a Škoda egyik tervezője először meglátta. A dizájn azonnal rabul ejtette, és a Škoda egyik legizgalmasabb, a régi ikonikus modellek újraértelmezéséről szóló projektjének keretein belül megálmodta saját, 2021-es verzióját. Először papíron kezdte a rajzolást, számítógépes grafikai tervezést már csak a folyamat vége felé használt. A fő célja az volt, hogy visszaadja azt a benyomást, amit a Ferat első megpillantásakor érzett. "Az a fél másodperc számít, mielőtt az agyad elkezdi elemezni a dizájnt. Néhány részlet akkor hat rád igazán, azokat a részleteket próbáltam megőrizni."
Hirdetés
A legnagyobb kihívás oldalnézetből volt, mert a Ferat az első tengely és az A-oszlop közötti résztől lejtő övvonallal rendelkezett, ma pedig pont ennek az ellentéte, a felfelé ívelő övvonal a divatos, az fejezi ki a sportosságot. A másik érdekesség a csúcsos tetőpanel volt, ami szintén furcsán mutat mai szemmel. Miután ezeket a központi részleteket megálmodta, csak akkor kezdett hozzá az autó többi részének megtervezéséhez. Adta magát a hatalmas hátsó szárny, és persze a fekete és a piros árnyalatok kontrasztja. Igyekezett azért a Škoda márka jellegzetességeit is megőrizni, elöl például a hűtőmaszk formája napjaink modelljeit idézi, illetve a motorháztető domborítása is fontos ismertetőjegy. Jellegzetes még a négy szigorú csíklámpa elöl, ami természetesen a vámpírok négy szemfogát szimbolizálja. Összességében nagyon sportos, elegáns és valamennyire félelmetes is lett a vámpírmobil, ami egyelőre csak skicceken létezik, bár ez talán jobb is - az eredeti Ferat ugyanis emberi vérrel működött.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?