Jöhet a hipertakarékos Volkswagen XL1

Gyártásba kerül a Volkswagen XL1

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Várhatóan 2013-ban már piacra dobják a Drezdában vagy Wolfsburgban gyártásba kerülő hipertakarékos kétülésest, de csak korlátozott darabszámban.

Maga a VW-csoport elnöke, Martin Winterkorn nyilatkozta az Autonews Europe hasábjain, hogy folyamatban van a januárban bemutatott dízel-elektromos XL1 hibrid sorozatgyártásra való felkészítése. Várhatóan 2013-ban, Németországban, Drezdában vagy Wolfsburgban kezdik meg a típus alacsony darabszámú előállítását. Az XL1-et 48 lóerős, 0,8 literes kéthengeres dízelből és 27 lóerős villanymotorból álló hibrid hajtáslánca 11,9 másodperc alatt gyorsítja 100 km/h-s sebességre, végsebessége eléri a 160 km/h-t, s mindezt alig 0,9 l/100 km-es fogyasztással és 24 g/km-es CO2-kibocsátással. A kedvező adatok eléréséhez a felhasznált anyagok, mint a magnézium, kerámia, alumínium és karbonszálas műanyagok által elért alacsony, alig 795 kg-os saját tömeg is hozzájárult.
Az XL1 35 km/h-s sebességig teljesen elektromos módban halad, csakis ezen sebesség fölött veszi igénybe a dízelmotor erejét. Megjelenését és kétüléses kialakítását tekintve megdöbbentő a hasonlóság az ezredfordulón a GM által kínált EV1 típussal, és még a kis darabszámú előállításban is hasonlítanak, de reméljük nem jut olyan szomorú sorsra, mint a Who killed the electric car? című remek dokumentumfilmben bemutatott igen távoli rokona.
Hirdetés

Winterkorn az interjúban a cégcsoport almárkáira is kitért, dicsérte a Skoda növekedését és remek modelleit, és a pillanatnyilag hullámvölgyben lévő Seattal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, megemlítve a márka jövendő modelljeit, és a tényt, hogy a spanyol márka forgalmazása beindult Kínában is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?