Jön a teljesen digitális KRESZ-vizsga és ügyintézés!

Digitalizálják a közlekedési vizsgáztatást, mutatjuk a részleteket

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Éves szinten több mint 400 000 B kategóriás vizsga zajlik hazánkban, így az ezzel járó adminisztratív terhek csökkentése sokaknak kedvez majd. A vizsgázók és a vizsgabiztososok is új eszközökre és kevesebb papírmunkára számíthatnak.

A közlekedési vizsgáztatásban 2022 tavaszától egységes és központosított elektronikus rendszer működik majd - jelentette be Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a közlekedési vizsgáztatás digitalizálását célzó Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása (KEVIFEL) projekt nyitórendezvényén. A fejlesztés vissza nem térítendő 1,8 milliárd forintos EU-s támogatással valósul meg. A felület egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét, a jövőben a vizsgára jelentkezést ügyfélkapun keresztül indíthatják el a vizsgázók, ahol az autósiskolát is megjelölhetik, illetve a vizsga helyszínét, időpontját is kiválaszthatják. Az új rendszerbe a komplett vizsgaanyag is bekerül, valamint az elektronikus fizetés is elérhetővé válik.
Hirdetés
Ezen felül, egy másik projektben megvalósuló fejlesztéssel a vizsgázók mindenütt egységesen magas színvonalú informatikai eszközöket használhatnak az elméleti vizsgákon. A vizsgabiztosokat is érinti a változtatás: új tableteket kapnak, amelyekkel a gyakorlati vizsgán az autóban ülve folyamatosan rögzítik a vizsgafeladatok teljesítését, így nem lesz szükség utólagos adminisztrációra, lényegében azonnal megtörténik a kiértékelés, átláthatóbbá válnak a folyamatok. A módosítások a használtautó vásárlóknak is kedveznek: a KEVIFEL-projekt részeként egy weboldal is készül, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól hiteles adatbázisokon alapuló tájékoztatást nyújt a vásárlóknak és az eladóknak egyaránt. Igaz, az Ügyfélkapun keresztül elérhető Jármű Szolgáltatási Platform már ma is sok adattal szolgál azok kapcsán.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?