Jönnek a Lexusok, amelyeket feldughatunk a konnektorra

Plug-in hibrid modellekkel erősíthet a Lexus

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ami a Toyotánál már bevált, az jön a Lexusnál is. Így aztán nem csupán konnektoros hibrid, hanem még hidrogén üzemanyagcellás Lexusokat is várhatunk.


A Toyota 1997-ben, azaz épp 20 évvel ezelőtt hozta ki az első hibridjét, aztán 2003-ban a Prius második generációját, ami nem mellesleg Év Autója kitüntetést is kapott, majd jött 2005-ben a Lexus első hibridje, az RX 400h, s azóta a Lexus még inkább hibrid autógyártóvá avanzsált, hazai eladásainak 98 százalékát adják hibrid modelljei. Most pedig úgy tűnik, miután a Toyotánál már második generációjánál tart a Prius Plug-in, jöhetnek a konnektoros Lexusok is.
Hirdetés

Ewan Shepherd, a Lexus nagy-britanniai forgalmazójának ügyvezetője beszélt a márka közép- és hosszú távú terveiről a FleetWorld cégautós szakfolyóiratnak, s ennek kapcsán árulta el, hogy bár hibrid modelljeikkel most is lefedik a prémium piac jelentős részét, a jövőben lesznek konnektoros modelljeik is. Sőt, ennél is tovább ment, elektromos, illetve üzemanyagcellás modelleket is prognosztizált: „Hosszú távon ugyanakkor egyértelműen a tisztán elektromos, illetve üzemanyagcellás járműveké a jövő. Nem véletlenül szentelt anyavállalatunk, a Toyota egy-egy külön részleget ezeknek a technológiáknak: ez a két irány is részesül abból az évi mintegy nyolcmilliárd dollárból, amit kutatási és fejlesztési célra fordítunk” – hangsúlyozta Shepherd. „Hogy mikorra várható a hidrogén üzemű Lexus bevezetése? Erről még nem született konkrét döntés, de az bizonyosra vehető, hogy az LS utódmodellje kapja meg elsőként az üzemanyagcellás technológiát. Már két éve bemutattuk azt az LF‐FC tanulmányautót, amellyel ezt a lehetőséget demonstráltuk. Nem sürget bennünket az idő, de úgy gondolom, maximum két-három éven belül reálisan számolhatunk a szériamodell megjelenésével” – tette hozzá a szakember. Természetesen ez sem meglepő, hiszen a Mirai már egy teljesen működőképes modell, s technológiáját, illetve annak árát könnyebb emészthetővé tenni a prémiumautók világában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?