Kávét is főz a legújabb Peugeot

Peugeot HX1 Metamorphosis

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Futurisztikus forma, hat ülés, dízel-hibrid hajtáslánc - így képzeli el a közeljövőt a Peugeot, és ezt a víziót a HX1 Metamorphosis fogja majd Frankfurtban megtestesíteni.


Bő két hét múlva, a sajtónapokkal kezdve megnyitja kapuit a Frankfurti Autószalon, így éppen itt az ideje, hogy elkezdjenek szivárogni a legérdekesebb járművekkel kapcsolatos első információk.
A sort a Peugeot nyitja, amely többek között a HX1 Metamorphosis tanulmánnyal szeretné a standjára irányítani a figyelmet. Úgy tűnik, az SR1 koncepcióval elkezdett irányt határozottan tartják a franciák, mert a 4+2 üléses egyterű elképzelés is hasonlatos frontrésszel bír, csak az arányok változtak. A HX1 teljes hosszúsága 4 954 mm, szélessége egy centi híján 2 méter, viszont 1 373 milliméteres magassága inkább alacsonyságnak nevezhető. A valóságban ez annyit tesz, hogy az akár 7 személyes 5008 kompakt egyterűnél a Metamorphosis cirka 42 centivel hosszabb, miközben 15 centivel szélesebb és 26 centivel alacsonyabb. Az ollószerűen nyíló ajtók remekül mutatnak, persze, szériagyártásban ilyesmit nem szoktak alkalmazni, de ki tudja, mire ebből a modellből egyáltalán bármi lehet, talán ez a részlet is zöld lámpát kap.

Hibrideket már régóta vásárolhatunk, de a dízel-elektromos egységek helyett a gyártók inkább benzines erőforrásokkal párosítják a villanymotorokat. Nem így a Peugeot, akinek első hibridje dízel belső égésű motort alkalmaz! A HX1 lemezei alatt is HDi dízel ketyeg, konkrétan 2,2 literes, 204 lóerős, amely mellé 95 lóerős elektromotor társítottak, így a közel 300 lóerős összteljesítmény imponáló. A sebességváltó hatfokozatú automata, és különlegesség, hogy tengelyenként eltérő erőforrásokkal valósul meg a HYbrid4 összkerékhajtás - a HDi egység az első, a villanymotoros a hátsó kerekeket hajtja -, és a plug-in módszerrel rendkívül egyszerű a töltés, csak be kell dugni a konnektorba.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?