Kínai kreativitás: az eredeti Mini dizájnját próbálták lenyúlni

Nem ismerős valahonnan? Ezt a formatervet akarták levédetni új villanyautóként a kínaiak!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megszületett a döntés az eredeti Mini formatervét egy új villanyautóhoz levédető kínai cég ügyében: kiderült, hogy elfogadják és engedélyezik-e az egyértelműen ismerős, klasszikus dizájnt a hatóságok.

Nem csak azért kell levédetni egy formatervet, hogy később azt ne használhassa más, ezzel a procedúrával ugyanis elkerülhető, hogy egy problémás, esetleg valamely korábbi modellre nagyban hasonlító autó kapcsán akkor kezdődjön el a pereskedés, amikor már javában zajlik a gyártás. Vitás ügyekben az illetékes bíróságnak azt kell megállapítania, hogy lehetséges-e, hogy a két modell egymástól teljesen függetlenül készült, ami sokszor igen bonyolult feladat. Nem volt azonban ilyen nehéz dolguk a bíróságon dolgozóknak a legfrissebb kínai botrány kapcsán: elég nehéz lenne ugyanis letagadni, hogy honnan "merítettek némi ihletet" a jóváhagyásra váró formatervhez a Beijing Estek Technology tervezői.
Hirdetés
Természetesen az eredeti Mini formatervének jogait jelenleg birtokló BMW azonnal perelt, a tárgyalások pedig a nemrég megszületett döntéssel befejeződtek. Ugyanígy egyértelmű az is, hogy mi lett a döntés,

ilyen súlyos koppintást még Kínában sem hagynak jóvá.

Persze, ez nem mindig volt így, néhány évtizeddel ezelőtt minden gond nélkül átmentek a rostán hasonlóan felháborító koppintások. Ezekről egy kétrészes cikksorozatban számoltunk be, amelynek első részét ide kattintva, második részét pedig ide kattintva olvashatjátok el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?