Kis rézsű is elég ahhoz, hogy repüljön az autó

Újabb gyönyörű autós blama, naná, hogy Amerikából

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Emberünk áthajtós ATM-nél vett fel pénzt, még karácsony előtt, vélhetően a sürgősségin kötött ki végül, autója viszont vélhetően komolyabb sérülés nélkül megúszta.

A videó 22. másodpercénél látható, hogy a pénzfelvétellel küzdő sofőr lelép a fékről, majd a fék helyett a gázra lép. Tanulság, hogy ajtónyitás, nem a vezetéssel foglalkozás esetén az automata váltót P állásba kell rakni

Nem is értem, hogy a Kia miért nem repült még rá az alábbi csodálatos videóra. A videót felöltő Robb Brilbeck leírása szerint december 23-án kapta el a képsort, amint egy Kia Sorento sofőrje az Egyesült Államokban létező drive-thru, azaz keresztülhajtós ATM-nél próbál pénzt felvenni. Valami bizonyára nem stimmelt, talán nem érte el a pénzt vagy a kártyáját, ezért kinyitotta autója ajtaját, s bár addig a féken állt, akkor (0:22-nél) jól láthatóan lelépett arról, a féklámpa elaludt. A még Auto Hold funkció nélküli Sorento pedig megindult előrefelé, amit nyilván a fékre taposással kívánt emberünk orvosolni. Helyette a dús kipufogófüstből kiolvashatóan alighanem a gázra léphetett, s autója jó tempóval megindult előrefelé. Közben az automata váltó alighanem legalább kettesbe kapcsolt, így a szemben lévő rézsűre olyan tempóval ért az alvázas terepjáró, hogy az simán megdobta olyannyira, hogy a kevéssel feljebb lévő úton érkező autót is átugratta a Sorento, ami ezt követően talpra érkezett.

Hirdetés

Hogy mi lett a sofőrrel, aki talán be sem volt kötve, arról nincs hír. Bár autója - már említetten - a kerekein ért földet, jól látható, hogy még tovább haladt, s tovább pusztított. Ki volt a hibás, az autó, annak automata váltója, netán a sofőr? Alighanem utóbbi. Bár a hazánkban is mind népszerűbb, a felsőbb kategóriákban vagy a hibrideknél alapáras automata váltó (nördök kedvéért: a Toyota hibridjeiben nem is váltó van, hanem fokozatmentes nyomatékosztást adó e-CVT osztómű) bizony sokkalta kényelmesebbé teszi a vezetést, főként városban, így a közlekedésbiztonságot is javítja azáltal, hogy több figyelmet hagy a forgalom mind jobb követésére, annyi figyelmet továbbra is igényel, hogy megmondjuk neki, az autó előre- vagy hátrafelé menjen. Fontos tovább, hogy kiszállás előtt P, azaz parkoló állásba kell kapcsolni, ha a motort nem is állítjuk meg. Erre a modernebbek azonnal figyelmeztetnek is, ha kinyitjuk a sofőr ajtaját.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?