Kit büntet a rendőr a biztonsági övért?

Kinek jár felmentés a biztonsági öv bekapcsolása alól?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk pórul járt, megbüntették, mert biztonsági öve nem volt bekapcsolva. Teljesen jogosan tették azt a rendőrök, másban azonban mulasztottak.

Erik felháborodással írta sorait, pedig büntetése teljesen jogos, a rendőrök intézkedése mégsem az. Íme annak leírása: Egy alsóbbrendű úton haladva a város határában igazoltattak, mintegy 3 éve. Az igazoltatást végző rendőr közölte ,hogy megbírságol, mert a biztonsági övem nincs bekapcsolva, 10 000 Ft a bírság. Kérte, hogy fáradjak a szolgálati autójukhoz, ennek elején, a motorháztetőn kezdte el kitölteni a csekket. Ez idő alatt a másik rendőr egy suzuki swiftes, igencsak szép idomokkal megáldott hölgyet igazoltatott, akivel közölte, hogy figyelmeztetésben részesíti, mert nincs bekapcsolva az öve. A hölgy távozott, majd egy közeledő, sötétkék Ford Escort vezetője szintén ludas volt az imént említett hibában, azaz neki sem volt bekapcsolva az öve, de megállítás helyet intett a rendőr neki, és csak ennyi hangzott el: "Szia Sanyi!".
Mindez már sok volt nekem, hogy ugyanazt elkövetve, mint a másik két autós, csak én kaptam bírságot, így átmentem támadó pozícióba, és nem írtam alá a bírság elfogadását, illetve a csekket nem fogadtam el. Nem tudom mi alapján szabják ki a bírságot de ez az eljárás nem kicsit furcsa, nem vagyok kisebbség, csak gondolom nem tetszett a pofám vagy a pár éves Seat Toledóm, ami gondolom a rendőr szemében rosszabb töréstesztű, mint a Suzuki vagy a 20 éves Ford, tehát a rendőrrel szemben mit sem ér a 10 légzsák, 2 formás lufi kell! [/i]

Az ügy kapcsán természetesen megkérdeztük Dr. Mándi Sándor autójogászt, de válasza előtt meg kell jegyezzük, a biztonsági övért kapott bírságért még ilyen körülmények között is elfogadható. Nézze olyan szemszögből az esetet, hogy csak Önt késztették az öv használatára, ami sokak számára nevetséges, de már egy parkolóban gurulva is fontos. Akár 10-20 kilométer/órás sebességgel koccanva is fölösleges, bekapcsolt övvel elkerülhető, és akár súlyos sérüléseket is okozhat egy baleset. Fölösleges ennek kitennie magát. Az öv be nem kapcsolásáért tehát teljesen jogos a bírság, az nem jogos, hogy a többiek Önnel szemben nem kaptak.
A KRESZ 48. §-a egyértelműen rendelkezik arról, hogy ma az autókat fel kell szerelni biztonsági övvel, illetve "az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni."
Hirdetés
Kivételes esetek természetesen léteznek, amikor a rendőr valóban nem bírságolhat, ezek pedig az alábbiak, a KRESZ 48. §-ának 5. pontja szerint: Nem kell becsatolni a biztonsági övet:
 1. a) a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;
 2. b) a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;
 3. c) a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza;
 4. d) a lakott területen menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
 5. e) a lakott területen kívül menetrend szerinti személyszállítás végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
 6. f) az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek;
 7. g) annak, aki külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.


Egyéb esetekben azonban mindenképp használni kell az övet, nem csak azért, mert előírás, hanem, mert valóban is fontos, hogy mást ne mondjunk, nélkülük még az autók légzsákjai is csak sérülést okoznak, ahelyett, hogy óvnának. Így aztán hiába van több légzsák az Ön autójában, azok öv nélkül nem fogják megvédeni.
Dr. Mándi Sándor - autójogász állásfoglalása
Maga mit tenne a rendőr helyében? Megbüntetné a saját haverját? A hölgyek iránti rajongásában magam is osztozom. Így aztán azon a mellékúton, más megbüntethető nem is maradt, csak Ön.
Komolyra fordítva a szót, természetesen a rendőr minden szabálysértővel szemben köteles eljárni. A mérlegelés lehetősége a figyelmeztetés, illetve a bírság között megvan, de nyilván nem úgy, hogy ugyanazon szabályszegéseket különböző módon büntet.
Nem csak Ön volt tehát szabálytalan, az intézkedő rendőrök is azok voltak.
Tisztelettel:
Dr. Mándi Sándor - autójogász
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Az a baj ezzel az öv dologgal, hogy én megértem hogy életet menthet, igen ám, de miért kell erre kötelezni bárkit is, soha a büdös életbe nem fogom meg érteni. Az állam miért vigyáz az én életemre vagy miért akar. Szerintem az sokkal jobb ha mindenki eldönti saját maga hogy bekapcsolja e vagy nem. De itt nem ez a lényeg ha nem a sok pénz beszedés, mert egy okkal több amiből igen sok pénzt lehet beszedni az emberektől. Azon lehet vitatkozni hogy jó , meg hogy kell e, ez ember függő ugye, mert sokan használják, én nem és kész, és a családomban és rokonságban sem tudok egy embert sem aki használja. Ez pedig baleset függő szintén hogy jó e hogy be vagy kötve vagy nem. Mert van sokszor hogy be vannak kötve még is meghalnak az ütközéstől. akkor miről beszélünk.

  • 2018.01.18. at 16:35
   Permalink

   Osztozom a gondolatodban, elsőre nekem is furcsa ellentmondás. Viszont, ha baleset ér, akkor a sérüléseid ellátása, az életmentés, munkából kiesés, táppénz, az mind államkasszából fog menni. Felesleges feszegetni a TB fizetést, és az itthoni kórházi ellátást, de az, hogy ennyire aggódnak az egészségedért, az ezért van! Szeretnék, ha munkaképes lennél a sírig, de minimum még 50 évig szolgálnád a pártot :)!

  • 2019.06.25. at 15:26
   Permalink

   Azta rohadt büdös -buzi-kurvaéletbe ….Na pont az ilyen emberek miatt vannak ilyen törvénye sajnos..
   az egy dolog hogy a csaló,pénzéhes korrupt kormány mit művel ,de ehhez sok köze nincs 😀
   meg tényleg igaz hogy a rendőrök mindenért szólnak mert erre van ráállva az agyuk ,,meg ha már egy szép alufelnit teszel a kocsidra már nem törvényes ,-mondják ők.

   De bazdmeg ez pont nem eza dolog amit csak így félvállról kéne venni …bocsásd meg a hangnemet ,de másképp veled nem bírok beszélni….és még ilyenek szavaznak na mindegy….
   azzal hogy te ezt megkérdőjelezed és szükségtelenségéről beszélsz azzal borzasztó nagy tudatlanságra és funkcionális analfabétizmusra teszel tanubizonyságot .gondolom 30 év alatt lehet sz és a fő mottód gondolom az egyszer élünk .De legalább a mások biztonságát óvd már és tiszteld ha a sajátodét nem is.!!!
   Ellehet olvasni a KRESZ nagykönyvet mielőtt autóba ülsz

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Kár ezen vitatkozni.A szabály az szabály,ha megbüntetnek nem kell csodálkozni.Nagy valószínűséggel több életet mentett meg a bekapcsolt öv,mint annak hiánya.Ne feledjük a legdrágább kincs az élet és az egészség,azt semijen vagyoni helyzet nem pótolja.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Tipikus ostoba hozzáállás, de ám legyen! Ha egyedül vagy, valóban csak magadat veszélyezteted az öv mellőzésével, viszont ha utasod van, őt is kiteszed a veszélynek. Talán az utasaid életével is “te rendelkezel”??

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Úgy gondolom mindenki maga kellene eldöntse, hogy mit tesz. Én bekötöm az övet, és a családtól is ezt kérem.
  Egy alkalommal (régen) fejre álltunk az autóval, és az öv fogott meg. Különben a szélvédőn landoltam volna. Így megúsztam.
  Taxisok? No kommentár.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  A biztonsági övet nem használóknak csak annyit hogy egyszer beülnék mögéjük utasnak hogy nem kapcsolom be az övem mert minek?Aztán csak 40-nel ütközzünk betonfalnak.Én megúszom mert pont a sofőrt fogom agyonnyomni aki felfogja az én becsapódásom erejét 🙂 Azért ha 130 kiló repül előre ott törik az ülés, az ott ülővel együtt, és a szélvédő is mindenestül.De a lényeg, én megúszom mert addigra ezek elnyelik az energiát 🙂
  Természetesen az volt a legjobb döntés hogy most már nem a sofőrt büntetik ha az utasok nem kapcsolják be az övet, hanem magát az utast 🙂

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Én inkább a mindenért hőbörgők országának mondanám..

  A taxisokra egyszerű a magyarázat: egy rablótámadás, dulakodás esetén az öv akadályozhatja a menekülést.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Zééé!

  Kösd vagy ne kösd be magad?
  Gondold át!
  Menj el egy műhelybe és nézz meg olyan autót, amivel frontálisan ütköztek. Nem szép látvány a pókhálósra tört szélvédő a fejeléstől és a belőle lógó hajszálak.
  Engem fogott már meg az öv. Nagyon fájt utána, de jobb volt mint, ha a fejemet törtem volna össze az üvegen. (Esetleg nézz meg egy törésteszt videót.)
  Mindenkinek a saját felelőssége.
  Az index nélkül közlekedőket viszont rendesen le kellene venni. Passat-tól felfelé a német kocsikban nem tudnak indexelni.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Hát igen,csak elfelejtik mondani,hogy hány esetben halt meg a balesetes a biztonsági öv miatt,egy bizonyos sebességhatár fölött (80-90) beleszarhatsz a biztonsági övedbe,frontális ütközésnél úgyszintén.Egy összeroncsolódott autóba szétszakadva de jó,hogy be voltál kötve.
  Valóban jó az öv egy szuper erős karosszériában védőfelszerelésekbe beöltözve.Lásd Rally.
  Az öv birság egy előre tervezett bevételi forrás,nem kell félre dumálni nagy ívben leszarják a te egészségedet.A iszonyú kátyús utak ezerszer balesetveszélyesebbek és nem látom,hogy bár ki is aggódna emiatt az egészségemért.Az alkoholisták mennyibe kerülnek ennek az országnak ők is rongálják az egészségüket a következő az lessz,hogy megbüntett a rendőr ha megiszok egy sört.
  A tisztelt biztonságiöv rajongók láttak már egy vidéki távolsági buszt amin az emberek úgy állnak mint a heringek és mximum egymás hajába tudnak kapaszkodni.Ott aztán lehetne büntetni,miért nem teszik????? KIcsit gondolkodjunk!!!!

  • 2019.06.25. at 15:42
   Permalink

   te gondolkodjál te barom .látom téged is fejre ejtettek kiskorodban .most mit jösz itt az alkoholizmusról (igazad van)..de volt róla szó? a cikk errről szól ? ír benne valamit ? nem !
   én meg jöhetnék a környezet szennyezéssel is 😀 vagy bármivel …..de most arrról a kibaszottt biztonsági övröl van szó.Te is akkora tudatlan ember vagy ,hogy az már fáj …Kár hogy ebben az országban is ennyi hülye van

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Nem láttam a kivételek között azt az esetet amikor az autóban gyárilag nem volt biztonsági öv, így abban nincs is mit bekötni. Legjobb példák a veterán minősítéssel rendelkező gépjárművek ahol az öv használatára vonatkozó mentesítést a forgalmiba is rögzítik.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Aki kötelezővé teszi az öv használatát és be is tartatja az szándékos emberölés előre kitervelt emberölés és még a személyes mozgásszabadság fokozott korlátozása miatt kötél általi fejbelövéssel kéne büntetni.Mennyit fizet a rendőrség ha bekötve balesetben sérülnek emberek?Semmit akkor miért kötelező?Ha nem vagyok bekötve akkor se fizet semmit?Nem a szerv csak büntet.2012-ben 16 milliárdot kell beszedni bírságból.Tehát azt hozni kell különben ugrik a vezérek prémiuma .

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Én elkövettem ezt a szabálysértést. Mentségemre legyen mondva, kulccsontörésem volt mert motorral elütött egy kamion ( még jól kijöttem belőle ), rendőr ismerősöm azt mondta, hiába bármilyen igazolás, ha olyan kedve van a kollégának, úgysem érdekli. Egyébként nem büntettek meg soha e miatt, pedig, volt, hogy figyelmeztettek, de igyekszem bekapcsolni mindig az övet, már csak azért is, hogy gyermekeimnek példa legyen.

  Érdekes eset volt amikor piros lámpánál egy rendőr ( nyakában fényképezőgép ) kisétált az autók elé és jobb kezével bal vállától jobb csípőjéig végigmutatott magán jelezve : kapcsold be az övet. Én azonnal észbe kaptam és bekapcsoltam, a mellettem lévő sofőr nem, és le is lett fényképezve. Szerintem korrekt eljárás volt.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  A biztonsági öv kevésbé korlátoz a mozgásban, mint a kerekesszék.
  Vagy úgy is mondhatnám, a biztonsági öv az, amit, ha nem használtál, amikor szükséged lett volna rá, akkor más többet nem is kell használnod.
  Nekem 1,2 millió km. alatt egyszer sem volt rá szükségem. Nem is szoktam használni, ha csak a boltig megyek. Országúton, pályán bekötöm magam. Egyébként van rá megoldás, említették a cikkben is, nekem van, de súgni nem akarok. Fele annyiba került, mint a cikkben szereplő büntetés. Így akkor sem kapkodok, ha mellém gurul a rendőrautó a lámpánál

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Nem kell ezen ennyit vitázni.Én sosem kötöm be,csak ha rendőrt látok.Ha nem jön be akkor szívás vagy fizetek.Igazoltatás után meg dobom a francba az övet.Aki bizonytalan majrés az meg kösse a nyakára.Saját életemmel én rendelkezek.Mást meg ezzel nem veszélyeztetek.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Amikor hasonló esetben rá kérdeztem a rend Őrére, akkor azt válaszolta “ha elmegy horgászni nem akarja a tó összes halát kifogni, csak esetleg egyet-kettőt.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  “30 éve fizetem a tb t egy forintot nem költött rám belőle az álam akkor ennyi férjen már bele” – Tudod minek a rövidítése a TB? Táradalom BIZTOSÍTÁS. Nem megtakarítás, biztosítás. Senkit sem érdekel mennyit fizettél bele és hány évig. Ha így lenne akkor 2 hónapnyi befizetés után közölhetnék hogy nem elég a befizetésed egy laborvizsgálatra. A biztosítás már csak ilyen, nem biztos hogy annyit költenek rád amennyit beletoltál. A biztosító meg arra törekszik, hogy a kiadásait visszafogja, kiváló megoldás erre a megelőzés – kötelező biztonsági öv használat, motoron kötelező bukósisak stb.

  “sokezer eset, ahol biztosan lehet tudni, hogy az öv hiánya okozta az ember vesztét” – ezerből egy. Akkor, mikor még nem volt légzsák minden autóban. Nem kívánom hogy bizt. öv nélkül 40-50-es tempónál csattanva megjöjjön a képedbe a lufi, valószínűleg az törne össze. Csak együtt működnek jól.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Akkor ne kösd be magad, én leszarom. Csak említettem, hogy ilyen vonzata is van a dolognak, hogy neked nem tetszik, az megint más kérdés. Pénzlehúzás? Ember, szerinted mi kerül többe neked és a családodnak, ha egyszer megbüntetnek 30 ezerre (hogy észbe kapj), vagy ha a saját hülyeséged miatt összetöröd magad aztán hónapokig ápolásra szorulsz? Esetleg egy temetés?

  Azt hittem ennyire hülye nem lehet senki, hogy ennyit nem lát át és nem tesz meg a saját érdekében, dehát már semmin sem csodálkozom.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Tudtam hogy lesz valaki aki az ápolási költségekre hivatkozik én meg arra h 30 éve fizetem a tb t egy forintot nem költött rám belőle az álam akkor ennyi férjen már bele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ha véletlenül úgy adódik ez is csak egy pénzlehúzási módszer semmi más

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  És a rendőr miből állapította meg ezt az okosságot ott a helyszínen?
  Ezzel szemben áll sokezer eset, ahol biztosan lehet tudni, hogy az öv hiánya okozta az ember vesztét (vagy legalábbis nagyban hozzájárult). Én nem szeretném, ha a légzsák kitörné a nyakam, mert nem vagyok bekötve, vagy a kormány szétzúzná a lépem, vagy kirepülnék a szélvédőn és a saját kocsim nyomna agyon.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  csintapala megelőzött… az ütközés pillanatábanminden ami nincs rögzítve ide-oda csapódik az utastérben, csontot tör, öl, megnyomorít egy életre (nálam pl. csomag sem lehet a fülkében, arra van a csomagtartó…) Kíváncsi vagyok hogy állnál hozzá ha mondjuk úgy lenne hogy ha valaki nem volt bekötve a kocsiban akkor a bent ülők kezelését a baleset után a TB nem fizeti… (hasonlóan: dohányos tüdejének kezelését, alkoholista/drogos második elvonóját stb…de ez off)

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  [b]Nem megbüntettek, hanem én szemem előtt zajlott le egy baleset amiben maga a z intézkedő rendőr mondta ott a helyszínen, hogy, ha be lett volna kapcsolva az öv akkor ott a helyszínen meghal a balesetet szenvedő, de mivel éppen nem volt bekapcsolva ezért csak nyílt lábszártörése lett. Ott van az az eset amiben ismert és nagyra becsült színésznőnk Pécsi Ildikó balesetét mondta el, amiben megemlíti, hogy az volt a szerencséje, hogy az öv nem volt bekapcsolva.
  Tehát azért nem igen hiszem, hogy minden esetben életet ment a biztonsági öv.
  Megjegyzem : mi mindég bekapcsoljuk az övet, de nem meggyőződésből.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Ha figyelmesen végigolvassuk,akkor jogos a felháborodás.A hölgyet és a Fordos urat is ugyanúgy megállították,de elintézték egy figyelmeztetéssel és egy “Szia Sanyi”-val.Ugyanazt az eljárást kellett volna kapniuk nem?Sógor,koma,jóbarát.Ennyi.Csoda,ha nem a szívünk csücskei a közlekedési rendőrök.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  [i]“A másik meg az szerintem mindenkinek saját magának kellene eldöntenie hogy hogyan védi meg az életét nem pedig a paragrafusok meg statisztikusoknak na meg az ilyen fakabátoknak! “[/i]

  Ez nem ilyen egyszerű. Ha nem kötöd be magad, akkor nagyobb a sérülés veszélye, ennek pedig sokféle vonzata van. Pl többet kell az ilyen esetekre költeni az egészségügynek, azt pedig közösen fizetjük. Meg egy kisebb balesetnél is összeszedhetsz olyan sérülést, ami miatt napokig/hetekig nem dolgozol, ez neked sem jó, az államnak sem jó, meg a munkáltatódnak sem jó (GDP kiesés, eü kezelés, táppénz stb).

  Szóval a balesetek visszaszorítása illetve a sérülések veszélyének csökkentése nem csak a 2 szép szemünkért van, hanem közös érdek.

  A másik, hogy ha kocsiban van utas, akkor az öv attól is véd, hogy az utasok egymást összetörjék (pl egy borulásnál az ülésből kirepülve, a fejüket összeütve).

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Szerintem a sok spórolós vezető van, kik nem igen használják az irányjelzőt őket kellene kiiktatni büntetéssel.Ők azok akik elő idézik a szituációt, És hármaik ként elhagyják a baleset helyszínét vigyorogva sosem találod meg. És a telefonálok az még külön faj. Őket nem igazán tudják megfogni de büntetni sem

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Hát ez Magyarország!Csak büntetni lehessen az a lényeg!
  Hogy igazad volt-e, attól függ honnan nézzük.Az én véleményem az ha Dr.Mándi Sándor kapott volna egy ehhez hasonló nagy pofán rúgást akkor abban az esetben is viccelődött volna és a paragrafusokat sorolta volna?Komolyra fordítva a szót:egyikünknek sem tetszett volna ez az egész dolog!
  A másik meg az szerintem mindenkinek saját magának kellene eldöntenie hogy hogyan védi meg az életét nem pedig a paragrafusok meg statisztikusoknak na meg az ilyen fakabátoknak!

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Szerintem a biztonsági őv használatát mindig az adott személynek kell eldöntenie.Ezzel nem veszélyezteti a közlekedésben résztvevőket. Statisztika nincs arról, hogy kit ől meg a biztonsági őv. Inkább az irány jelzőt, világítást és a Kresz szabályait be nem tartókat kéne büntetni.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Nem mellékes, hogy ha ketten voltak akkor mást veled egy időben nem is büntethetnek, az igazoltatáshoz, bírságoláshoz ugyanis mindketten kellenek. Akkor igazoltathat/büntethet mást is veled egy időben ha négyen vannak kint.

 • 2017.10.31. at 09:04
  Permalink

  Engedjék meg, hogy egy nem “szívatós” történetet meséljek el. Egy emelkedőnél, Várpalota előtt kitettek egy mobil előzni tilos táblát. Egy öreg teherautó ment a húsvéti kocsisor előtt, mindenki sietett, mindenki előzött, mindenki előzte ezt a 20 km/h -val vánszorgó csotrogányt. Én is. A dombtetőn több rendőrkocsi várt bennünket, hiszen felülről mindent látni lehetett. Egy korombeli rendőrhöz kerültem.
  – Tudja, hogy miért állítottam meg?
  – Igen. Nem vettem figyelembe a tiltó táblát.
  – Miért nem?
  – Rutinból vezettem.
  – Szabad az iratait?
  – Igen. Tessék. (Nem vagyok egy nagyon pedáns ember, de egy előző büntetés papírjait a forgalmimba felejtettem)
  – Ezeket miért kapta?
  – Gyorshajtásért.
  – Ember, maga nem tud hazudni?
  – De, a feleségemnek…
  – Tudja mit, figyelmezésben részesítem…
  Tanulság: amikor előzni tilos táblához érek, kérem higgyék, el csipetnyi ingerenciám nincs figyelmen kívül hagyni, a rendőrre meg szeretettel emlékezem a mai napig, pedig már ugyancsak régen történt az eset.

Vélemény, hozzászólás?