Közel 60 éves reklámban prezentálja képességeit a Skoda 1000 MB

A csehszlovákok szerint még szerelmi légyottra is alkalmas az 1000 MB

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nincs olyan élethelyzet, ahol ne teljesítenének kiválóan az új Skodák, úttalan utak, vagy havas emelkedők sem tudnak kifogni az MB/MBX pároson.

Minden pillanata aranyat ér a Skoda reklámfilmjének, melyben a friss modellek mellett a szocialista hétköznapokba is betekintést nyerünk. A Skoda a hatvanas évek elején egy új modell fejlesztésébe kezdett, ami nyugdíjba küldi a 440/445/450/Spartak/Octavia/Felicia modellcsaládot. A tömeget 700 kilóban határozták meg, a fogyasztást pedig 6-7 literben maximalizálták, természetesen a családi felhasználás lebegett a tervezők szeme előtt. Az 1000 MB volt az első farmotoros, hátul hajtó Skoda, előtte a klasszikus orrmotor-hátsókerék meghajtás elvét követték. Noha kísérleteztek az orrmotor/elsőkerékhajtás ötletével is, de a gyártás túlságosan drága lett volna, illetve ebben az időben az olcsóbb típusok (Fiat 500, Renault Dauphine, VW Bogár) jórészt hátul hordták az erőforrásukat. Az 1000 MB névre keresztelt modell 1964 és 1969 között készült, az egyliteres négyhengeres blokk 45 lóerőt produkált. A négyajtós mellé 1966-ban csatlakozott az MBX, a ritka és drága kupét az ezres mellett 1,1-es blokkal is lehetett kérni, ahogy innentől kezdve a nagyobb motor a négyajtóshoz is elérhetővé vált. A nem túl hosszú modellciklus alatt 443 ezer példány készült, az utódja a 100-as modellcsalád lett.
Hirdetés
A legnagyobb videómegosztón is elérhető reklámfilm valamikor a hatvanas évek második felében készülhetett, lévén már az MBX is szerephez jutott. A kisfilm pontosan az átlagra céloz, a panelban lakó, gyárban dolgozó, a szabadidejét a természetben töltő polgároknak szánják az új Skodákat. A négyhengeres modelleknek nem jelentenek akadályt a Tátra havas szerpentinjei vagy a zöldellő fennsíkjai, de még vadkempingesére is alkalmasak a Skodák. A műszaki beállítottságúaknak bizonyosan kedvesek a gyártásról készült felvételek, melyek manapság teljesen hiányoznak az autóreklámokból.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?