Közel százezer használt autó özönlik idén az országba

A gyenge forint ellenére sem tört meg a használtautó-piac növekedésének üteme

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Noha az év legnagyobb részében az euró árfolyama jóval 300 forint felett alakult, az idén behozott használt személyautók száma az év végére közel 100 ezer példányra nő.


Miként arról előző heti cikkünkben is beszámoltunk, a használt személyautók volumene az év végére megközelíti a 100 ezres szintet, szemben az előző évi 71 ezres értékkel. Noha az új autók piaca is éledezik, egyre inkább a használtautó-import jelenti az utánpótlási forrását a hazai autóparknak, amely ezen a csatornán keresztül továbbra is jellemzően német márkájú, idősebb, középkategóriás autókkal gyarapodik.
Újabb lendületet kapott a használtautó-behozatal, melynek növekedési üteme a tavalyi 32 százalék után idén 40 százalék körüli szintet érhet el. Ennek eredményeként 2014-ben 97-98 ezer külföldről származó használt személyautó hazai forgalomba helyezésére lehet számítani.
„A belföldi autópark utánpótlását az új autók eladása és a használtautó-import biztosítja, közülük az utóbbinak rohamosan növekszik a részaránya” – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – „Míg a használt import négy éve az utánpótlásnak csupán mintegy 30 százalékát biztosította, 2012-ben már éppen elérte az újautó-eladások szintjét, idén pedig már várhatóan közel 60 százalékban járul hozzá a személyautó-állomány bővüléséhez. Valójában ez az arány akár a kétharmadot is elérheti már, mivel az eladott új autók egy része re-export révén gyorsan kikerül a hazai autóparkból.”
Az idén importált használt autók közel fele a felső-, illetve alsó-középkategóriába tartozott. A legnépszerűbb hat gyártmány között (Volkswagen, Ford, BMW, Opel, Audi, Mercedes) főként a legnagyobb presztízzsel rendelkező német márkákat találjuk. A kedvezőtlen árfolyam-alakulás hatására ugyanakkor ezek aránya évről évre lassan csökken. Ennek egyik jele, hogy a behozott Focusok és a Mondeók számának növekedése hatására a Ford a tavalyi negyedik helyről a második helyre ugrott fel.
Hirdetés

A behozott autók átlagéletkora továbbra is tíz év körül jár: a fenti adatok is azt mutatják, hogy a külföldön vásárlók jelentős része az árfolyam miatt szűkebbé vált anyagi forrásaikat továbbra is a vágyott embléma megszerzésére kívánják költeni – akár a tervezettnél idősebb jármű megvásárlása árán is. Amivel azonban kevesen számolnak, hogy az idősebb autók megvásárlásával a későbbi szervizelések költségeivel gyorsan elveszíthetik az így nyert árelőnyt. Főként, ha olyan járművet vásárolnak, amelyik a kilométeróra által jelzettnél lényegesen többet futott.
Kilátások 2015-re
„Bár az import kedvezőtlen korösszetételét látva a közelmúltban többször is felmerült a behozatal szabályozásának szigorítása, erre uniós tagságunk nem ad lehetőséget, hiszen az áruk szabad mozgásának elvéből fakadóan Magyarország nem támaszthat adminisztratív vagy műszaki akadályokat egy másik uniós országban közlekedésre alkalmasnak minősített idősebb járművel szemben. Így jövőre várhatóan jóval 100 ezer fölé kerül majd a behozott személyautók száma. A növekedés üteme azonban jó eséllyel lassulni fog. Erre utal az a tény is, hogy míg az év első hónapjaiban még rendre 50 százalék körüli volt a növekedés üteme az egy ével korábbi azonos időszakokhoz képest, az év második felében már csupán 25-30 százalék körüli értékek voltak jellemzők” – ad kitekintést a Használtautó.hu szakembere.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 23:40
  Permalink

  “semmit nem sulykolnak belénk, a gazdaság meg tényleg megindult fölfelé”

  Semmit nem sulykolnak belénk? Mondjuk van egy réteg akiknek fel sem tűnik, az igaz. 🙂
  A béka se..étől azért még nálunk is csak felfelé vezethet az út, így ez sem nagy csoda.

 • 2017.10.28. at 23:40
  Permalink

  Önmagában az öregebb autókkal semmi gond. A műszaki vizsgákat kellene megreformálni. Mert jelenleg olyan autók mennek át műszakin amik a szabályok szerint nem is mehetnének, holott a jelenlegi szabályok eleve tól megengedóek.

  Ha rajtam múlna csak rozsdamentes olajfolyás mentes valóban megfeleló kibocsátású autók mehetnének át műszaki vizsgán.

  Ehhez képest mind tudjuk hogy milyen bontószökevények kapnak vizsgát.

 • 2017.10.28. at 23:40
  Permalink

  1. az, hogy korosodik az autópark, önmagában még nem tragédia, gond az autósok általános igénytelenségével van
  2. nem olvastam, hogy bárki büszke lenne az új autó piac csökkenésére….ami ráadásul végre nő
  3. 10 évre előre bevásárolt a magyar a 0 százalékos hitelekkel 2006-08 magasságában. Még nyögi pár évig. Tessék megkérdezni, hogy miért kellett úgy autót venni, hogy nem volt semennyi pénzük?
  4. semmit nem sulykolnak belénk, a gazdaság meg tényleg megindult fölfelé

 • 2017.10.28. at 23:40
  Permalink

  Nevetnem kell, hogy a behozatal szabályozása akárcsak szóba is került! Ki ne venne szívesebben jobb/újabb autót egy 10 év felettinél legyen szó bármilyen márkáról? Egyszerűen nem futja másra az embereknek. Máskülönben pedig akár maga az “internetes írások” is sugallják a behozatal előnyeit. Én nem lennék rá büszke, hogy korosodik a hazai autópark, csökken az új autó eladások száma! Ez visszatükrözi azt, hogy bőven nem úgy teljesít a gazdaságunk ahogy azt próbálják belénk sulykolni!

Vélemény, hozzászólás?