Lady Gaga és Vilmos herceg a két legkedveltebb autónév

Az angolok fele névvel illeti autóját

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Háromezer autóst kérdezett meg az egyik angol parkolótársaság, kiderült, hogy a britek csaknem fele elnevezi autóját.

Érdekes, reprezentatív mintán alapuló felmérést készített az angol NCP parkolótársaság: ellenőreik nem csak a parkolójegyek érvényességét vizsgálták, hanem 3000, 17-45 év közötti autóstól azt is megkérdezték, hogy vajon elnevezik-e autójukat. Az eredmények szerint a britek közel fele, egészen pontosan 43 százaléka névvel illeti, majd azon szólítja, illetve azzal emlegeti négykerekűjét.
Hirdetés
A felmérés kifejtendő kérdést is tartalmazott: vizsgálta, hogy milyen nevet kapnak az autók. A válaszadók 24 százaléka hírességekről nevezte el járgányát, a két legnépszerűbb név: Vilmos herceg és Lady Gaga. Utóbbiakkal nyilván vicces és nem kicsit felvágós kijelentéseket lehet tenni, például "Hazavitetem magam Vilmos herceggel!" vagy "Megyek, megpakolom Lady Gaga hátulját!". A legnépszerűbbnek számító hírességek után a megkérdezettek 11 százaléka rajzfilmfigurák, 4 százalékuk focisták, 3 százalékuk pedig politikusok nevét adta autójának. Érdekesség, hogy a válaszadók 3 százaléka munkatársairól nevezte el autóját, amit egyébként nem mindenki tart értelmes dolognak. A kérdezettek 20 százaléka szerint szánalmas, ha valaki megszemélyesíti autóját. Mi semmiképp sem lennénk ilyen elítélőek, hozzászólásként pedig várjuk olvasóink véleményét! Az autóelnevezés egyébként nem véletlen kialakult, hanem valós történelemmel rendelkező szokás, gondoljunk csak bele, a hajók már évszázadok óta, a mai napig nevet viselnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:22
  Permalink

  Hali mindenki!
  Az enyémnek is egyértelmű, hogy neve van. Egy 20 éves autó, tehát tényleg “van lelke”.
  Meg kortársaim közül (nem sokkal vagyok idősebb az autónál) sokan a Knight Rider-en nőttek fel, ami rám szerintem igencsak nagy hatást gyakorolt ezen a téren (hogy az autó egy társ).
  Meg amúgy is. Az autó elvisz A-ból B-be, mindig ott van ha szükség van rá (persze ha megkapja a kellő törődést és odafigyelést), és adott esetben emberes ganéból is kihúzhat. Meg persze egy balesetnél -többé kevésbé- megvéd, összetörik helyetted, vagyis feláldozza magát. Meg ahogy egy ismerősöm mondta: “A nőd elhagyhat, de az autód soha”. Ugyanakkor az asszony felpofoz ha megfordulsz egy jó csaj után az utcán, pláne ha még “ki is próbálod”. Ezzel szemben az 20 éves autód nem lesz féltékeny, ha elviszel próbakörre mondjuk egy zsír új Ferrarit (erre mondjuk kicsi az esély).
  Szerintem a hírességekről elnevezés, vagy pl. kollégáról viszont nem a legjobb. Az kicsit majmolás szagú dolog.
  Ahol dolgoztam műhely, ott rendszeresen a rendszámról kapták a nevüket az autók.
  Nálam szempont (lehet hogy csak az én marhaságom), hogy az autó az nőnemű.
  De végül is kinek a pap, kinek a paplan 🙂
  Az pedig tényleg tapasztalat, hogy aki nevet ad az autónak, az tutira törődik vele. Tehát ha venni akarsz használt autót, és a tulaj úgy hív be, hogy “Gyere be, Marcsi a garázsban áll” akkor arra már érdemes rászánni az időt hogy alaposan “megismerkedjetek”.

 • 2017.10.31. at 06:22
  Permalink

  Egyébként nem csak a hajóknak, hanem a mozdonyoknak is vannak beceneveik -bár ezek kevésbé hivatalosak, inkább csak ragadványnevek egy-egy jellemző tulajdonságaik miatt, mégis a legtöbb vasutas és vasútbarát így ismeri őket. Csak néhány példa:
  V43= Szili – a szilícium-diódás egyenirányítói miatt
  V63= Gigant – a kétezres évekig ők voltak a legerősebb mozdonyok a magyar vaspályákon
  V46= Szöcske – fürgesége és kiálló alkatrészei miatt
  M62= Szergej – orosz (szovjet) származása miatt
  M43= Dácsia – román származásra és a hasonló nevű személygépkocsik legendásan csapnivaló összeszerelési minőségére utal
  M41= Csörgő – tipikus, összetéveszthetetlen hangja miatt

  Akit bővebben érdekel:
  [url][url]http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_mozdonyok_%C3%A9s_motorkocsik_becenevei[/url][/url]

 • 2017.10.31. at 06:22
  Permalink

  Szerintem ez egy nagyon szép dolog, hisz az autóknak (főleg a régebbieknek) bizony lelkük van. Az enyém Böbe. Ezt a nevet még az előző és egyben első gazdiától kapta, aki 5 évnyi várakozás után 1987-ben kihozta a Merkur-telepről. Az első pillanattól kezdve így becézte, és nagyon vigyázott rá. Szerintem jobban szerette, mint a kedves feleségét. Azóta már a bácsi és Böbe is megöregedett, de én viszem tovább a hagyományt, SZERETEM AZ AUTÓMAT, szoktam beszélni hozzá, dicsérni, simogatni. Lehet nyugodtan hülyének nézni, hisz “csak egy vasdarab” -mondják sokan, akik még nem éltek át ilyet.

 • 2017.10.31. at 06:22
  Permalink

  Nem tudom mi ebben olyan nagy dolog, ezek az angolok ráérnek minden marhaságot kutatni.
  Nálunk a szélesebb családban és ügyfeleim közül is nagyon sokan névvel illetik az autójukat.

  Erdekes viszont, amire az illető kutatás ezek szerint nem tér ki de magam látom, hogy azok nevezik néven a járművüket, akik jobban kotődnek hozzájuk, nem csak az autót, hanem esetleg társat vagy a család egy tagját is látják bennük. Ráadásul minél kisebb vagy barátságosabb a darab annál inkább becézgetik.
  Nálunk van Fehérke ( természetesen a színe miatt ), Egérke, Pati, de volt Bolha, Mömmike, és tudok Kisvakondról, Mathiasról, vagy éppen Nelsonról is.

  Mindegyiknek meg vannak az okai, hol a formája, színe, vagy egyéb más a tulaj kötődése szerinti őrület.

  Uff!

Vélemény, hozzászólás?