Magyarország első villanyteherautója nem csak zöld, jótékony is

Egy töltéssel akár 240 kilométerre is el tud vinni 7,5 tonnát a Volvo FL Electric

Rikító színe és jövőbe mutató környezettudatossága mellett jótékonyságával is kitűnik Magyarország első, újonnan üzembehelyezett, tisztán elektromos teherautója. A Volvo FL Electric az Ökumenikus Segélyszervezethez vitt ki tisztítószer-adományt.

Összesen 15 raklapnyi tisztítószert és higiéniai papírterméket adományozott több mint 5 millió forint értékben az Unilever Magyarország Kft. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. az Ökumenikus Segélyszervezet javára. Az 5 tonnányi adományt Magyarország első, sorozatban gyártott, teljesen elektromos meghajtású teherautójával, ezzel a rikító színű Volvo FL Electric modellel szállítják ki. A Waberer's-csoporthoz tartozó WSZL által üzemeltetett kéttengelyes, nappali fülkével, zárt dobozos felépítménnyel és emelőhátfallal ellátott Volvo FL Electric saját tömege 9 tonna, amin felül 7,5 tonna rakományt vihet. Mindezt egy 200 kW teljesítményű és 425 Nm nyomatékú villanymotor mozgatja egy kétfokozatú sebességváltó segítségével. A négy darab, egyenként 66 kWh kapacitású akkumulátor feltöltéséhez 150 kW-os egyenáramú (DC) töltőről 2 órára van szükség, ezzel utána teljes terhelés mellett is képes akár 220-240 kilométeres hatótávot helyi szennyezés nélkül megtenni a teherautó.
Hirdetés
„Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország első, sorozatban gyártott elektromos teherautójával juttathatunk el tisztítószer-adományt az Ökumenikus Segélyszervezet számára. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy 2039-re teljes ellátási láncunk nettó nulla károsanyag-kibocsátással rendelkezzen – a felhasznált anyagok beszerzésétől egészen a termékek értékesítési pontjáig. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy partnereinkkel folyamatosan együttműködve ilyen, jövőbe mutató innovációkat valósítsunk meg” – mondta Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezetője. „Mérföldkő a 2021-es év a Volvo és a Waberer’s cégcsoport üzleti életében, hiszen a cégcsoportnak és jogelődjeinek több mint 50 éven át értékesítettünk kizárólag dízel meghajtású haszongépjárműveket. Ezzel szemben az idén először egy LNG-üzemű nyerges vontatót állítottunk számukra üzembe, most pedig egy elektromos teherautót is. Az előző 20-30%-kal, míg az utóbbi 100%-kal kevesebb lokális CO2-kibocsátása joggal nevezhető mérföldkőnek. Az első elektromos járművet minden bizonnyal továbbiak fogják követni a következő években, egyre nagyobb arányt kihasítva értékesítési darabszámainkból. Büszkék vagyunk a környezetünk érdekében megtett közös lépésekre” – Tette hozzá Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?