Magyarország első villanyteherautója nem csak zöld, jótékony is

Egy töltéssel akár 240 kilométerre is el tud vinni 7,5 tonnát a Volvo FL Electric

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rikító színe és jövőbe mutató környezettudatossága mellett jótékonyságával is kitűnik Magyarország első, újonnan üzembehelyezett, tisztán elektromos teherautója. A Volvo FL Electric az Ökumenikus Segélyszervezethez vitt ki tisztítószer-adományt.

Összesen 15 raklapnyi tisztítószert és higiéniai papírterméket adományozott több mint 5 millió forint értékben az Unilever Magyarország Kft. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. az Ökumenikus Segélyszervezet javára. Az 5 tonnányi adományt Magyarország első, sorozatban gyártott, teljesen elektromos meghajtású teherautójával, ezzel a rikító színű Volvo FL Electric modellel szállítják ki. A Waberer's-csoporthoz tartozó WSZL által üzemeltetett kéttengelyes, nappali fülkével, zárt dobozos felépítménnyel és emelőhátfallal ellátott Volvo FL Electric saját tömege 9 tonna, amin felül 7,5 tonna rakományt vihet. Mindezt egy 200 kW teljesítményű és 425 Nm nyomatékú villanymotor mozgatja egy kétfokozatú sebességváltó segítségével. A négy darab, egyenként 66 kWh kapacitású akkumulátor feltöltéséhez 150 kW-os egyenáramú (DC) töltőről 2 órára van szükség, ezzel utána teljes terhelés mellett is képes akár 220-240 kilométeres hatótávot helyi szennyezés nélkül megtenni a teherautó.
Hirdetés
„Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország első, sorozatban gyártott elektromos teherautójával juttathatunk el tisztítószer-adományt az Ökumenikus Segélyszervezet számára. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy 2039-re teljes ellátási láncunk nettó nulla károsanyag-kibocsátással rendelkezzen – a felhasznált anyagok beszerzésétől egészen a termékek értékesítési pontjáig. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy partnereinkkel folyamatosan együttműködve ilyen, jövőbe mutató innovációkat valósítsunk meg” – mondta Alberto Di Leo, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezetője. „Mérföldkő a 2021-es év a Volvo és a Waberer’s cégcsoport üzleti életében, hiszen a cégcsoportnak és jogelődjeinek több mint 50 éven át értékesítettünk kizárólag dízel meghajtású haszongépjárműveket. Ezzel szemben az idén először egy LNG-üzemű nyerges vontatót állítottunk számukra üzembe, most pedig egy elektromos teherautót is. Az előző 20-30%-kal, míg az utóbbi 100%-kal kevesebb lokális CO2-kibocsátása joggal nevezhető mérföldkőnek. Az első elektromos járművet minden bizonnyal továbbiak fogják követni a következő években, egyre nagyobb arányt kihasítva értékesítési darabszámainkból. Büszkék vagyunk a környezetünk érdekében megtett közös lépésekre” – Tette hozzá Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?