Már megint sok vén autó érkezik az országba, de van itt más is

15 év, több mint százezer ügyfél a Das WeltAuto mögött

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Használt autót venni mindig rizikó. Ezt a rizikót segít már 15 éve csökkenteni a Das WeltAuto.


Októberben múlt 15 éves a Porsche Hungária használtautós üzletága, a Das WeltAuto. Akkor indult, amikor a Használtautó.hu már közel egy éve üzemelt, ám a hazai autópiac a jelenleginél sokkalta zártabb volt. Akkoriban épp jelentősen korlátozták az autók importját, így aztán a hazai autópiac egy viszonylag zárt homokozó volt, sok-sok, a kilencvenes években behozott, ismeretlen előéletű járművel. Ugyanakkor az új autók piaca a jelenleginél nagyobbnak számított, a piacon akkor is szép számmal voltak újszerű, fiatal autók is. Ezekre specializálódott az akkor még Weltauto nevű cég, s adott hozzájuk garanciát és az új autók vásárlói számára megszokott egyéb szolgáltatásokat is.
Hirdetés

Hogy az üzleti modell bejött a vásárlóknak, azt jelzi, hogy 2007-re már 51 tagúvá vált a szigorú előírások alapján kiválasztott kereskedőszám, s abban az évben már több mint tízezer autót értékesítettek. A válság aztán persze nem csak az új, a használt autók piacára, így a Weltauto hálózatára is rányomta bélyegét, idén mintegy ötezer járművel számol a "márka". Ma 28 kereskedővel működik, hamarosan vélhetően további kettővel bővül a Das WeltAuto hálózata. A névváltás pedig 2013-ból ered: 2011-ben a Volkswagen Csoport felvásárolta a salzburgi Porsche Holdingot és az egész világon bevezette az immár Das WeltAuto névre keresztelt, mindenhol minőségi, válogatott használt autókat kínáló márkát. Arculati változásokat, a kereskedések számára még szigorúbb előírásokat is hozott a név-, illetve tulajdonosváltás.
A kínálat ugyancsak szigorú feltételrendszer alapján válogatott: csakis ellenőrizhető előéletű, hazai autókat tartalmaz. Frank György márkaigazgató kiemelte, hogy a Das WeltAuto kínálatában az erőteljesen felfelé ívelő import ellenére sincsenek külföldről származó használt autók. Amikkel alapvetően természetesen nem is lenne probléma, ám a sajátos és érthetetlen szabályzás miatt az EU-ból érkező használt autókra a mai napig nem kell eredetiségvizsgát, illetve származás-ellenőrzést csináltatni, így aztán a jóhiszemű vásárlók sokszor a külföldről vásárolt autó eladásakor vagy akár egyéb ellenőrzéskor szembesülhetnek azzal, hogy lopott autót vettek. Az ilyen, illetve az egyéb használtautó-vásárlási rizikóktól kívánja megvédeni ügyfeleit a Das WeltAuto. Egyebek mellett kilométergaranciával, indok nélküli cseregaranciával a vásárlást követő 7 napon belül (ha például mégsem tetszene a színe, netán szűknek, túl nagynak bizonyulna) és persze általános műszaki garanciával. Mindez igencsak szemben áll azzal, hogy az idén várhatóan több mint 130 ezer, hazánkba használtan érkező személyautó 60 százaléka tíz évnél idősebb, nagyrészt Euro 1-es, illetve Euro 2-es, elavult és környezetszennyező motorral szerelt. Nem mellesleg, utóbbiak üzemeltetése, (tisztességes) karbantartása rövid távon is átlag feletti költségeket ró a tulajdonosokra - hívta fel a figyelmet Frank György.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 10:35
  Permalink

  Egy autó attól még lehet sz*r, hogy a Weltautónál vették. Hibába a szervizkönyv, egy idősebb autónál a használat módja (egyéb karbantartások,ajtópántkenés,rendszeres takarítás), a tárolás (garázs/csillaggarázs) és a vezetési stílus nincs benne. Ha igénytelen volt az előző gazda és mondjuk taposta hidegen is, nem hagyta hűlni a turbót, stb. akkor bizony Weltauto ide vagy oda kemény költségeknek szaladhatunk alá. Ezen a 6 hónap garijuk semmit sem számít (mellesleg törvény szerint annyi mindenhol jár), mert tutira a hetedik hónapban megy tönkre. Ezek a rizikók természetesen minden használtautó vásárlásnál fennállnak, ellenben máshol az árcetli más. Nem feltétlenül rossz autókból áll a Weltauto kínálata, de érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem-e egy álmot akarnak eladni nekünk?

 • 2017.10.28. at 10:35
  Permalink

  Az a baj, hogy valahogy nem hiszem el, hogy a Weltautonál nem ugyanolyan kikalapált, visszatekert órájú autókat árulnak, mint bárhol máshol – csak sokkal drágábban!

 • 2017.10.28. at 10:35
  Permalink

  Mondjuk az már inkább meglep, hogy a főszerkesztő úr nem kérdezett vissza. Lehet, hogy kifejt majd nekünk további részleteket a dologról.
  De ha nem, akkor sincs baj. Mindenki szerethető valamiért. Más célzattal vesz az ember kezébe egy Autótechnikát és mással egy Auto Bildet.
  Én személy szerint örülök, hogy van csinálják ezt a magazint. Vételi tanácsadóval, teszttel, némi bulvárral, mindennel együtt.

 • 2017.10.28. at 10:35
  Permalink

  Hopp!
  Én is csak nagyon hirtelen olvastam utána. Ha jól látom, a német Wikipédia szerint 2001.01.01-től kötelező az Euro 3.
  Nem akarok rosszakat feltételezni. De szerintem vagy fogalma nincs az ürgének arról, hogy miket beszél, vagy a célközönség éppen az a réteg, aki nem tud/akar utánanyomozni az Euro normáknak.
  A közelmúltban kaptam tanácsban egy, autók iránt kevésbé érdeklődő rokontól: “Opel autóra Opel gumit kell venni.” Na neki biztosan nem szúrt volna szemet az eurónormázás…

 • 2017.10.28. at 10:35
  Permalink

  Nem néztem utána a számoknak.

  De gondolod, hogy a csávó ilyen, egyébként percek alatt lenyomozható dolgokban nyiltan hazudna és hülyét csinálna magából?

 • 2017.10.28. at 10:35
  Permalink

  “érkező személyautó 60 százaléka tíz évnél idősebb, nagyrészt Euro 1-es, illetve Euro 2-es”
  mért nem azt nyilatkozta az ipse, hogy 5 évnél idősebbek, az is legalább akkora féligazság.
  az euro 1 és 2 20-30 éves autók, erős a gyanúm, h hangulatot kelt, hazudozik

Vélemény, hozzászólás?