Már temeti a kombikat és a kabriókat a Mercedes?

A villanyos jövőnek hála több népszerű karosszériaformától is elbúcsúzhatunk Markus Schäfer szerint

A Mercedes-Benz műveleti igazgatója szerint az elektromos autók forradalmának a tradicionális kabriók és kombik lehetnek a nagy vesztesei. A cég valószínűleg nem fog ilyen járműveket gyártani a jövőben, mert nem éri meg őket a szűkülő piacnak fejleszteni.

Sorra jönnek az elektromos autók, ahogy a márkák egyre inkább a zöldebb jövő felé próbálják terelni a kínálatukat. A Daimler sem kivétel ezalól, Münchenben több új elektromos modellt is bemutatott a Mercedes. Mi is beszámoltunk például az EQE-ről, az elektromos G Merciről és az EQS SUV Maybach változatáról. Feltűnhet, hogy a cég elektromos modelljei közt sem tradicionális kombit, sem pedig kabriót nem találni, erről nyilatkozott Markus Schäfer az Autocarnak. A vezető elmondása szerint a vásárlókon végigsöprő SUV és crossover lázban annyira összement az alacsony, elegáns kombik piaca, hogy nem feltétlenül fogja megérni a továbbiakban a korlátozott anyagi keretből ilyen jellegű járműveket fejleszteni. Főleg nem akkor, amikor a változó technológia sem kedvez a karosszériaformának: nagyon nehéz lenne egy emelés nélküli kombi aljába komoly beltérbeli kompromisszumok nélkül elrejteni az akkucsomagot. Főleg, hogy egy új SUV fejlesztése utána sokszorosan hozza vissza ezt a kiadást egy kombihoz képest.
Hirdetés
A másik nagy áldozat a kabrió lehet, legalábbis a klasszikus, elnyújtott sportautó értelemben. Itt is ugyanezek a fő problémák, a vásárlók szűk rétegét érinti csak egy ilyen modell, ráadásul az általuk várt formavilágtól is jelentősen el kéne térni az akkucsomag miatt. A legközelebbi megoldás Schäfer szerint egy crossover vagy SUV kabrió lehetne, de az teljesen más célközönséget kell, hogy megfogjon. A klasszikus szedánoknak sem kedvez a forma, de ott a piac mérete még indokolja a fejlesztést. A Daimler dizájnigazgatója szerint a legnagyobb kihívás egy új modell megrajzolásakor az akkucsomagok elrejtése, amihez az emelt járművek felelnek meg a legjobban. De mivel nem lehet minden autó egyforma, valószínűleg a jövő a tradicionális formák összeolvadását hozza majd magával a Mercedes háza táján is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?