Már zöldrendszámos Ferrarit is vásárolhatsz itthon!

Debütált a magyar piacon a Ferrari 296 GTB, mutatjuk az árát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

"Mindig eggyel kevesebb autót gyártsunk le, mint amennyire igény mutatkozik" - állítólag ennek az üzletpolitikának a mentén igazgatta autógyárát Enzo Ferrari. Tökéletes húzás arra, hogy maximálisan felkorbácsolja a vágyat a maranellói autók iránt.

Patinás helyen, a Magyar Nemzeti Bank, illetve más bankok központjai között, na meg az USA nagykövetség szomszédságában bújik meg a Ferrari hazai képviselete Budapesten az ötödik kerületben. Igazi kis szentélye az autók szerelmeseinek, általában két csodaszép sportautó „integet” a kirakatból, néha egy harmadik, hiszen elfér, ha nem is túl szellősen. Egy napig az új 296 GTB is tiszteletét tette, hiszen már a magyar piacon is megjelent. Tartósabban azonban csak később kerül ki a szalonba. Hiszen egyelőre csak az előszériás modellek turnéznak a világ Ferrari bemutatótermeiben, de elég csak néhány percig szemezni vele, hogy végérvényesen rabul ejtse az ínyenceket. És itt jön képbe a fentebbi anekdota arról, hogyan is gondolkodott Enzo Ferrari. Mert vágyni sokan fognak rá, viszont a magyar piacra körülbelül 10-12 darab a kvóta évente az egyébként igencsak érdekes járműből. Ebből néhány darab már el is kelt előzetesen a hibrid modellből.
Hirdetés
Bizony, a 296-os hibrid hajtásláncot kap, az 1970-es évek Dino modelljei után először tér vissza a hathengeres megoldás a maranellóiaknál, bár az tény, hogy a Dinót egyfajta almárkának szánták, a középmotoros, hátsókerék-hajtású modellek számára. Ebben is hasonlít egyébként rájuk a 296 GTB, de azért az ő orrán az ágaskodó lovacska díszeleg. Az ülések mögött elhelyezkedő benzinmotor mérete pedig simán kikövetkeztethető a típus nevéből. A 296, ugyanis nem mást takar, mint a 2,9 literes hengerűrtartalmat, a hat pedig a 6 hengert. De akkor gyorsan a GTB-ről is néhány szót. A GT-t valószínűleg nem nehéz kikövetkeztetni, ez a Gran Turismót takarja, a B pedig a Berlinetta, amit általában a 2+2 üléses sportkupékra használnak, ám ebben az esetben nincs meg az a plusz két ülés. Annyi baj legyen, mert a 296 GTB sziluettje gyönyörű. Tényleg a ’60-as évek Le Mans-i versenyautóit idézi, főleg a hátsó sárvédődomborulatok, amelyek légbeömlőt is rejtenek. Elöl a Romával megkezdett, letisztult arc tekint ránk vissza, de közelebbről vizslatva jól látszanak a különböző élek, domborulatok, légbeömlők, amik sejtetik, hogy nagy hangsúlyt fektettek a tervezők az aerodinamikára, sőt megkockáztatom, hogy hamarosan GT4-es versenyautó változatot is látunk majd belőle. Erősen sugárzik róla a versenyzés őszinte szeretete, pedig

most még csak a szalonban állva ismerkedhettünk vele, hangját sem hallhattuk sajnos, pedig a gyáriak szerint a V12-esre emlékeztet.

Hátul talán még izgalmasabb a látvány, itt is versenyautós a gép a hatalmas diffúzorral, illetve az egyetlen nagy kipufogóvéggel, amit szintén az aerodinamika miatt helyeztek oda, ahol van. Egy aktív légterelő is jutott hátulra, ami sajna szintén nem látható így álló helyzetben, de elméletileg 250 km/h tempónál 360 kilogrammnyi leszorítóerőt termel. De vissza a motorhoz, hiszen ez a Ferrari zöld rendszámot is kaphat. „Éppenhogy”, de kaphat. Ugyanis képes tisztán villanyhajtással megtenni 25 kilométert, de aztán tölteni kell, akár otthoni hálózatról, akár oszlopról, akár fali töltőről a 7,45 kWh-s akkumulátort. Természetesen nem egy vérszegény hibrid az autó, hiszen már a háromliteres biturbós motor is 663 lóerőt termel, amit 8500-as percenkénti fordulatnál ad le. Ám ott „szerénykedik” a társa, a csupán 22 kilogrammos villanymotor még 167 lóerővel és 315 Nm forgatónyomatékkal. A rendszerteljesítménye így 830 lóerő a 740 Nm forgatónyomaték mellett. Márpedig ezzel bizony a V8-as márkatársak fölébe nő.
Hirdetés
Remélhetőleg megtapasztaljuk majd azt is, ahogy 2,9 másodperc alatt eléri a 100 km/h tempót álló helyzetből, vagy a 200 km/órát 7,3 másodperc alatt. A vége pedig 330 km/h-nál van, míg tisztán a villanymotor tudására hagyatkozva is képes tartani a 135 km/h tempót az új Ferrari. Az biztos, hogy a szalonban álló autóban is jó érzés volt ücsörögni, de hát egy Ferrariban ülni mindig különösen bizsergető érzés. A motor amúgy a karbonbetétes kormánykerékről indítható, a váltó shift-by-wire rendszerű, tehát előválasztó karja sincs a 8 fokozatú automataváltónak, a karbonvázas ülések pedig szintén a versenyautós vonalat képviselik. Kényelmesek, de érezhetően sportolásra termettek. Végére hagytam az árát. A 4,57 méter hosszú, 1,96 méter széles, 1,19 méter magas és 2,6 méteres tengelytávolságú Ferrari 296 GTB nettó 224 ezer euróról indul, ami körülbelül 78 millió forint az aktuális árfolyammal számolva. Biztosan sokakban felmerült már a kérdés, hogy egy olyan kicsi piacon, mint Magyarország, érdemes-e külön márkakereskedést fenntartania a Ferrarinak? Nos, évente körülbelül 50 autót adnak el itthon, szóval a válasz egy határozott igen.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?