Meg szabad ott fordulni, ahol kanyarodni tilos?

Tiltja-e a kötelező haladási irány a megfordulást?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Érdekes kereszteződésre bukkantunk: a balra fordulást kötelező haladási irányt jelző tábla tiltja, de vajon szabad-e megfordulni ott, ahol balra kanyarodni tilos?


Érdekes, egyszersmind számos kérdést felvető forgalmi helyzetre lettünk figyelmesek a minap Budapesten, közelebbről Budán. Hogy nagyon ne kavarjunk az ott ki tudja, mióta ebben a rendben közlekedők életébe, címet nem adnánk, s a képeken is elmostuk a hátteret. Ugyanakkor számos hasonlóval, nyilván ilyennel is találkozhatunk országszerte, ezért fontosnak tartottuk, hogy illusztráljuk is a mindenki számára tanulságos szituációt. Ha másért nem, hát azért érdemes figyelni, mert a szabálytalanságot 50 ezer forintos bírsággal honorálhatják a rend éber őrei.
Hirdetés
A helyzet pedig a következő: adott egy kétszer kétsávos út, a főútvonal. A kereszteződésben ebbe csatlakozik egy-egy mellékút, tehát egy klasszikus négyirányú csomópontról beszélünk. Semmi zebra, villamossín, lámpa vagy egyéb nehezítő tényező. Csakhogy a főútvonal egyik irányából a kereszteződéshez érve ott figyel egy Kötelező haladási irányt jelző tábla, és az kizárólag egyenesen vagy jobbra haladást engedélyez. A kérdés: lehet-e balra kanyarodni, illetve vajon meg lehet-e fordulni?

Záróvonal nincsen, hiszen - és ez adja az ügy érdekességét - a másik három irányból mindenfelé lehet kanyarodni. Csakis ebből az egyből vagyunk korlátozva a KRESZ által utasítást adó jelzőtáblának hívott Kötelező haladási irányt jelző tábla révén.

Vonatkozó részletek a KRESZ-ből
Bekanyarodás
Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel
 1. az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba


útburkolati jelek hiányában
 1. balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé
 2. osztott pályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére

köteles (az útkereszteződés előtt kellő távolságban) besorolni
Megfordulás
Járművel megfordulni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.
Tilos megfordulni autópályán, autóúton, egyirányú forgalmi úton, körforgalomban, vasúti átjáróban.
A megfordulást tilthatja még az úton
 1. Megfordulni tilos jelzőtábla
 2. Záróvonal útburkolati jel


az útkereszteződésben
 1. Balra kanyarodni tilos jelzőtábla
 2. Kötelező haladási irány jelzőtábla, ha a megfordulást nem jelöli
 3. Előjelző nyíl, amely az úttestre van felfestve, ha a megfordulást nem jelöli


Kötelező haladási irány
A Kötelező haladási irány utasítást adó jelzőtábla, azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban (irányok valamelyikében) kell továbbhaladni.

Osztottunk-szoroztunk, és saját kútfőből arra jutottunk, hogy balra kanyarodni biztosan nem lehet (pontosabban nem szabad), mert a tábla tiltja. Ez eddig oké, de vajon megfordulni szabad? Azt gondoltuk, hogy igen, miért is ne, hiszen kifejezetten a megfordulást tábla nem tiltja, valamint záróvonal sincsen. Egyébként meg ezen az ominózus helyen sokan csípőből így tesznek, a csordaszellem meg azt diktálja, hogy megyünk a többi után... Ugye?
Nos, ne menjünk! Ne menjünk, azaz ne kanyarodjunk, de ne is forduljunk meg ott, ahol a Kötelező haladási irányt jelző tábla másra utasít, mert az szabálytalan. Ezt írja a Kotra-féle KRESZ-könyv, de megkérdeztünk egy szakembert is, és Szabó János szakoktató megerősítette: tilos ott balra fordulni vagy megfordulni, ahol a tábla szerint csak egyenesen vagy jobbra tarthatunk. Ennyi. És még valami: a statisztikák szerint tavaly hazánkban nem kevesebb mint 3333 baleset történt a kanyarodási szabályok megszegése miatt. Másképp: majdnem minden ötödik balesetet az okozott, hogy valaki megszegett egy kanyarodási szabályt. Ez tán fontosabb, mint az 50 ezer forintos büntetési rémkép.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 06:06
  Permalink

  Szerintem a cikk nagyon hasznos,mert sok olyan ember van akinek ez nem világos.Sajnos nem mindenki “agysebész” aki kocsiba ül, ennek okán én bármilyen tájékoztató, ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő cikket hasznosnak tartok. A múltkori parkolós (fekete suzuki swift a forgalommal szemben a zebra előtti területen parkolt) cikk is jó volt.A közterületes lopós cikk is tetszett, de főleg mert nem Budapesten parkolok:)

 • 2017.10.30. at 06:06
  Permalink

  Egy kicsit védeném az eltévedt és megforduló autókat azzal, hogy minden tábla utasítása a tábla vonalától és azt túl haladva kötelező érvényű vagy a feloldó tábláig vagy a következő útkereszteződésig. Tehát ha valaki a tábla vonala előtt fordul meg akkor még nem vonatkozik rá a tábla utasítása, ha csak nem volt az előző kereszteződésben valami utasítást adó tábla.

 • 2017.10.30. at 06:06
  Permalink

  Egyébkén a cím is hüleség alapból:

  “Meg szabad ott fordulni, ahol kanyarodni tilos?
  Tiltja-e a kötelező haladási irány a megfordulást?”

  Mivel nem a kanyarodást tiltja a tábla, hanem utasítást ad, merre köteles tovább haladni a járművezető.
  A kresz könyvben is az utasítást adó táblák között található meg és nem a tiltó táblák között.

 • 2017.10.30. at 06:06
  Permalink

  Ezen nem is értem miért gondolkodik valaki, hogy meg lehet e fordulni, és kanyarodni szabad e?

  “A Kötelező haladási irány utasítást adó jelzőtábla, azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban (irányok valamelyikében) kell továbbhaladni.”

  Értelmesen le van írva, abban az irányban kell tovább haladni amelyik irányba a nyíl vagy nyilak mutatnak. Más irányban nem. Jelen esetben a balra kanyar és a visszafordulás irányában sem mutat nyíl, tehát nem lehet…

  Eszem megáll. Ez kérdés????

 • 2017.10.30. at 06:06
  Permalink

  Ebben a kereszteződésben valóban nincs kamera, viszont a következő kereszteződésnél ott vigyorog az épület falán a forgatható térfigyelő!! Azt ugyan, nem tudom, hogy működik-e és használják-e és ha igen, akkor ki, de darabra ott huhog!!! Szerintem nem kellene figyelmen kívül hagyni!!

 • 2017.10.30. at 06:06
  Permalink

  “Érdekes kereszteződés” – hát ha ez érdekes, akkor minden egyes szava érdekes a kresznek!

  Pl. ott van még a záróvonal érdekessége, vagy a stop tábla izgalma, de meghökkentő lehet a piros lámpa felbukkanása is… 😉

 • 2017.10.30. at 06:06
  Permalink

  kicsit tovább megy a Bécsi útnak, megfordul és kijön az amfiteátrum és az Árpád Gimnázium között. max egy perc időt igényel, igaz semmi életveszély és még a rendőr sem büntet érte…

Vélemény, hozzászólás?