Megfizethető prémium: Hyundai Grand Santa Fe teszt

Hyundai Grand Santa Fe 2.2 CRDi Executive A/T teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nincs sok variálási lehetőség a Hyundai Grand Santa Fe esetén, alapáron is gazdag ellátmánnyal indul a prémium szabadidő-autók ellen.


Megfizethető? Saját magamnál is kiverem a biztosítékot ezzel a címmel, illetve jelzővel egy 15 millió forintos autó esetén, pedig vetélytársaihoz mérten a Grand Santa Fe igenis megfizethető. Sőt, olcsónak is mondható. A távol-keleti, csomag alapú felszereltségpolitika csúcsra járatásával a Grand Santa Fe, a majdnem Audinak mondott Santa Fe alapjaira épülő hétüléses, 22,5 centivel hosszabbított, 10 centivel növelt tengelytávú, fél centivel növelt szélességű és 1 centivel toldott magasságú hétüléses szabadidő-autó egyetlen verzióban létezik. Alapáron bőrkárpittal, a sorozatban elérhető minden felszereltséggel, csúcsdízelként, automata váltóval és összkerékhajtással. Igaz, a sima Santa Fe is kizárólag összkerékhajtással és automata váltóval, valamint gazdag ellátmánnyal kapható itthon. Ugyanis míg a kisebb ix35 esetén népszerűek a csak elöl hajtó, kisebb motoros, szerényebb ellátmányúak is, a nagyobb szabadidő-autóknál már inkább a fullextrásat kérik a kuncsaftok.
Hirdetés

Ez mekkora? Oké, hogy nagyobb, a fenti bekezdésben említett mértékben nagyobb az alapokat adó Santa Fénél a Grand, de vajon hol áll az igazi nagyágyúkhoz, a hétülésesként szintén kapható Audi Q7-hez és BMW X5-höz mérten. 4,85 méteres hosszával a Q7-esnél azért 17,4 centivel rövidebb, viszont az aktuális BMW X5-nél 2,9 centivel hosszabb. Magyarán ha nem is gigászian nagy, de azért a nagyok között játszik. Széltével persze mindkét említett modelltől elmarad, ez azonban nem biztos, hogy baj, város-kompatibilisebb így a Grand Santa Fe.
Hány üléses? Míg számos modellnél, a talán konkurensnek célzott, persze jóval komolyabb autónak számító Q7-nél és BMW X5-nél feláras tétel a harmadik üléssor, a Hyundai - szinte minden máshoz hasonlóan - azt is felármentesen adja. Természetesen nem felnőtteknek és hosszú távú utakra való, de a kompromisszumos megoldások között meglehetősen jó a harmadik sor két független széke. Alap, hogy leghátul a földön kell csücsülni, az viszont kedvező, hogy az ülés sem parányi, a lábtér pedig még a középső üléssor leghátsó helyzetében is egészen elfogadható méretű. A fejtér nagyjából 170 centis magasságig szellős, 180 centiig elviselhető, a válltér két felnőtt számára is elegendő. Ami viszont kompromisszumos, az a középső üléssor középső helye. Pedig a kardánalagút nem túlzottan magas, s a kardánbox sem nyúlik hátra túlzottan. Viszont maga a középső hely csenevész. Az Isofix csatlakozókat is adó szélsők kényelmesek, szabályozható a támladőlés, alapesetben nagy, persze a csomagtér növelésére üléstologatással csorbítható a lábtér.
Prémium? Hogy ne szakadjunk még el a második üléssortól, gyorsan meg kell jegyezni, hogy szélső helyei fűthetők, a Hyundai élen jár ezen extra osztogatásában, a Grand Santa Fe esetén pedig gyakorlatilag minden extra osztogatásában. A hátsó ülések mind a csomagtér felől (is) előrebuktathatók, oldalról is egy-egy karral síkba fektethetők. Így 2 méter hosszú rakteret kapunk, de alapból is igen nagy, 634 literes, több mint 1 méter széles, 1,2 méter hosszú az elektromos mozgatású csomagtérajtón keresztül megközelíthető tér. Az ajtó ráadásul zsebben hordott kulccsal is nyílik, a Grand Santa Fe automatikusan behajló tükreinek kihajtásával köszönti a sofőrt, aki aztán az első ajtók kilincsire tett gombokkal oldhatja az ajtók reteszelését. Ha épp kívánja. Zárni is a gombbal kell, a kulcs nem teljesen automatikus, de talán jobb is ez így. Kívülről a hatalmas - a Santa Fén látható nem szerénynél is gigászibb hűtőmaszk és az ablakkeretek krómozása bőven megadja a prémiumos, de azért hivalkodásmentes megjelenést.
Belülről? A metálfényezésen túl egyetlen extra rendelhető: „prémium bőr kárpitozás barna színben”. Ugye mondani sem kell, hogy a tesztautóban benne volt. És a perforált bőr az első ülések halk szellőztethetőségével (meg persze fűthetőségével) valóban igen prémiumossá teszi a belteret. Eltalált, hogy az ajtókárpitok épp az üléskárpit mogyoróbarna árnyalatát idéző cérnával varrottak, jót tesz a hangulatnak az óriási méretű, első szekciójával nyitható panorámatető is, s nem rontja azt vészesen az ülések nívójától talán elmaradó, de azért eléggé színvonalas, puha és textúrázott plasztikkal burkolt műszerfal. Mivel pont jó helyen van, nem zavaró, hogy szabályozhatatlan pozíciójú a méretes flokkolt rekeszt rejtő könyöklő. Előtte kettős pohár/félliteres palacktartó, az elektromos, automatikusan nem behúzó, de oldó rögzítőfék, az első-hátsó parkolóradar, a parkolóasszisztens és az auto hold funkció, meg az ülésfűtés/-hűtés kapcsolója sorakozik. Utóbbiak hatásosak, a parkolóasszisztens még csak párhuzamos parkolásra, illetve az ahhoz szükséges hely felmérésére képes fajta, ám amit ígér, azt ügyesen kivitelezi. Tekeri az amúgy igen indirekt kormányt, utasításokat ad a pedálok kezeléséhez - ha valakinek nem lenne elegendően egyértelmű.
Menni is tud? Igen, a Grand Santa Fe le is tudja magát parkolni, de ennél fontosabb, hogy 2,2 literes, csak egyetlen, de változó geometriájú turbóval töltött, 197 lóerős, már 1800 1/perc fordulattól 436 Nm nyomatékú dízelmotorjával annak ellenére egészen tisztességesen tud mozogni, hogy saját tömege csaknem 2 tonna. Padlógázas gyorsításra jók megindul, finoman, érzésre kissé komótosan kapcsolgat felfelé a hatfokozatú automata, álló helyzetből 10,3 másodperc a 100 km/órára gyorsulás. Nem próbáltuk, de elvileg akár 200 km/óráig fokozható a tempó. Ami fontosabb, hogy országúton szinte néma, s a 130 km/órás autópályás tempónál is egész csendes a futás, 8 l/100 km körüli, pontosabban inkább alatti fogyasztást ad az engedélyezett tempónál 2200 1/perc körül forgó motor.
Városban is takarékos? Sajnos nem, városban nemhogy 10, de 11 l/100 km érték alá sem igen lehet vinni a Grand Santa Fe étvágyát. Ez van, nagy tömeget kell lendületbe hozni, városban sokszor egymás után. Sok a teher az autóban, ott van például az alapesetben csak az első kerekeket forgató, lamellás kuplunggal szükség esetén a hátsókat is meghajtó, de fixre is zárható összkerékhajtás, ami a 16,7 fokos első és 20,2 fokos terepszögekkel legfeljebb a hétüléses szabadidő-autók között ad jó terepképességeket. A sofőr segítésére van lejtmenetvezérlő, kúszni pedig felfelé felező nélkül is egészen jól tud az automataváltós Grand Santa Fe.
Mi a terepe? A Grand Santa Fe terepe leginkább az autópálya. Egy kellemes utazóautó, jó egyenesfutással, hatásos zajszigeteléssel. Városban és országúton kanyarogva billegős (elöl MacPherson, hátul multilink) futóműve, indirekt kormánya mondja azt, hogy nem az igazi, de kényelmes csillapításával természetesen ott sem kellemetlen. Árával és nagyon gazdag felszerelésével, sok egyéb mellett háromzónás, a leghátsó sorban is külön szabályozható klímájával, bőrkárpitozásával, panorámatetejével akkor is nagyon jó ajánlat 15 millió forintért, ha néhány fontos mai extra nem kapható meg hozzá.
Mi hiányzik, mi van? Nagyjából minden fontos kényelmi extra megvan, az utasokat 7 légzsák óvja, van sávelhagyásra figyelmeztető rendszer is. Viszont nincs távolságtartós tempomat, holttérfigyelő, táblafelismerő, hogy csak néhány mai tételt említsünk. Az abszolút élvonalbeli motorhoz egy frissebb automata váltó is jól jönne, de igazából csomagként, áráért egyáltalán nem rossz ajánlat a Grand Santa Fe. Ötéves, kilométerkorlátozás nélküli garanciájával különösen jó lehet annak, aki alapvetően sokat autózik, azt kényelmesen tenné, időnként akár 6-7 személlyel és akár kiépítetlen utakon, mostohább körülmények között is jár. A Grand Santa Fe még ilyen sokrétű felhasználás esetén is jó partner lehet.
Értékelés
Pozitív
Tágas, jól variálható utastér, finom kárpitozás, óriási nyitható panorámatető, elektromos csomagtérajtó, kellően erős motor, zárható összkerékhajtás, jó parkolóasszisztens
Negatív
Kissé komótosan kapcsoló váltó, korlátozott méretű ötödik, hatodik, hetedik ülőhelyek, nem magyar nyelvű a menürendszer és a navigáció, indirekt kormányzás, kissé billegős futómű
Árak
Tesztmodell alapára
14 990 000 Ft (2014.10.13.)
Tesztautó ára
15 272 000 Ft (2014.10.13.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
2199 cm3
Teljesítmény:
145 kW (197 LE) 3800 1/min-nél
Nyomaték:
436 Nm 1800-2500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.3 s
Végsebesség:
200 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
7,3 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4915 mm
Szélesség:
1885 mm
Magasság:
1685 mm
Saját tömeg:
1968 kg
Össztömeg:
2510 kg
Tengelytáv:
2800 mm
Karosszéria-kivitel:
városi terepjáró
Csomagtér:
634-1842 l
Belső szélesség elöl:
1550 mm
Belső szélesség hátul:
1520 mm
Belmagasság elöl:
900-970 mm
Belmagasság hátul:
910 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
20-290 mm
Ülőlap hossza elöl:
520 mm
Ülőlap hossza hátul:
480 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1370 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1115 mm
Csomagtér magassága:
460 mm
Csomagtér hossza:
1200 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
2000 mm
Raktérnyílás szélessége:
1140 mm
Raktérnyílás magassága:
910 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
EURO 5
Hengerűrtartalom:
2199 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata (6 fokozatú tiptronic) sebesség
Nyomaték:
436 Nm 1800-2500 1/min-nél
Teljesítmény:
145 kW (197 LE) 3800 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
200 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.3 s
CO2-kibocsátás:
178 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
7,3 l/100km
Fogyasztás a használónál:
8,2 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
60 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
64 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
67 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 01:51
  Permalink

  Ez tipikusan az a “teljesen felesleges” kategória! Rövid távon/városban a gatyádat is leeszi, de legalább hosszú távon sem gazdaságos :). Terepre úgysem viszed a “hegyre” sem ezzel fogsz járni, akkor meg minek ekkora kocsiszekrény (ami általában egy átlagos egyterű tágasságát sem kínálja)? Talán néhány vásárló akinek pont ilyen járműre van szüksége, de ezen felül sosem fogom megérteni azt aki ilyet vesz utána pedig ki sem teszi vele a lábát a városból, nemhogy az aszfaltról! Az emberi butaság mérföldköve maga a kategória is!

 • 2017.10.29. at 01:51
  Permalink

  Tisztelt Katona Mátyás!

  Apró,ám de nem elhanyagolható észrevételemet szeretném jelezni Ön felé!
  ” A hétüléses szabadidő-autók körében tágas, leghátul is egészen jó székeket adó, elöl négy felnőttnek parádésan kényelmes, a középső sor középső helyénél már kompromisszumos az utastér”
  Kérem figyelmesen olvassa át a szöveget! ELÖL NÉGY FELNŐTTNEK ??
  Vagy
  ” Padlógázas gyorsításra jók megindul, finoman, érzésre kissé komótosan kapcsolgat felfelé a hatfokozatú automata, álló helyzetből 10,3 másodperc a 100 km/órára gyorsulás, nem próbáltuk” ! ” JÓK”
  Biztos,így helyes???

  Üdvözlettel:Soós László

Vélemény, hozzászólás?