Meghosszabbították a kecskeméti Mercedes gyár leállását

Április második feléig nem termel a kecskeméti Mercedes gyár

Két héttel tovább szünetel Kecskeméten a Mercedes modelljeinek gyártása.

A Daimler március 17-én döntött úgy, hogy két hétre leálltja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén. Ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárra is vonatkozott, ahol március 20-tól állították le a gyártást. Azonban a leállást most további két hétre meghosszabbították, árulta el a cég az MTI-nek. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. azonban hangsúlyozta, hogy célja továbbra is az, hogy a munkahelyeket és a munkavállalók bérét hosszú távon biztosítani tudja. A vállalat jelenleg a szakszervezetekkel egyeztet a leginkább megnyugtató megoldás közös megtalálása érdekében. „Vállalatunk a munkamegszakítás folytatásáról szóló döntés során a nemzetközi, országos és helyi hivatalok és hatóságok ajánlásai szerint jár el. A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a helyzet további alakulásától függ. Mindezekkel az intézkedésekkel a kecskeméti gyár megteszi a szükséges lépéseket munkatársai védelme érdekében, hogy megelőzze a fertőzéseket és visszaszorítsa a járvány továbbterjedését. A vállalatvezetés folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális helyzetet és szükség esetén további intézkedéseket hoz. Amennyiben pedig a helyzet azt lehetővé teszi, április 22-én újraindul a termelés a kecskeméti telephelyen” - nyilatkozták a gyár részéről. Csehországban a Skoda is hasonló lépésre kényszerült A Volkswagen csoport tagjaként a Skoda körülbelül 34 ezer embernek ad munkát az országban, tehát a legnagyobb munkaadók között tartják számon. Viszont a járvány okozta pánikhangulatban úgy döntöttek a márka vezetői, hogy március 18-tól leállítják a termelést több üzemben is, egészen április 6-ig. Így viszont csak 1000-12000 embernek maradt munkája a gyárakban.
Hirdetés
Sajnos a Skodánál úgy döntöttek, hogy a gyárleállás idejét meghosszabbítják legalább április 14-ig. A cégvezetés az alacsonyabb kereslettel indokolja a döntést, amely egyben azt is jelenti, hogy a Skoda alkalmazottai a kényszerszünet alatt fizetésük 70 százalékát, később pedig - lassított termelés mellett - a 75 százalékát kapják csak meg. A CTK hírügynökség közleménye szerint a Skoda menedzsmentje pénteken küldött ki levelet a dolgozóknak, amelyben elmagyarázzák, hogy az állam által elrendelt bezárások miatt kényszerülnek erre a lépésre, amelyek a márkakereskedésekre is vonatkoznak. Ráadásul nem csak Csehországban döntöttek így, más EU tagállamban is hasonló lépések történtek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?