Mégsem csak a villanyautóké a pálya Norvégiában 2025-től?

Nem tiltják be a benzines és dízelautók forgalmazását?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokan meglepődtek azon a híren, miszerint Norvégiában 2025-től nem helyezhető forgalomba benzines és dízelmotoros autó. Állítólag ez így mégsem igaz.

Bár mindig csak ötlet szintjén emlegették, azaz soha nem említették hivatalosan elfogadott döntésként a 2025-től tervezett norvég robbanómotorstopot, valahogy mégis ez épült be a köztudatba. A közelmúltban viszont a norvég közlekedésügyi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy szó sincs a benzines és dízelmotoros autók tényszerű kitiltásáról vagy forgalmazásának beszüntetéséről 2025-től. A norvég nemzeti közlekedési terv csupán ajánlásokat tartalmaz a környezetbarát közlekedés támogatására, de egyelőre semmiről nem született még döntés. A jövőben sem akarnak ilyen drasztikus módszerekhez folyamodni, viszont továbbra is segíteni kívánják, hogy minél gyorsabban tűnjenek el Norvégia útjairól a környezetszennyező járművek.
Hirdetés
A támogatás hatékonyan működik Norvégiában, hiszen jelenleg az újonnan forgalomba helyezett járművek 24 százaléka villanymotoros. Például az idén júniusban eladott Volkswagen Golfok 55 százalékát adják az e-Golf és GTE modellek, a Mitsubishi Outlanderek 88 százalékát a PHEV változatok, a Volkswagen Passatok fele szintén plug-in hibrid, a Toyota Auris pedig 98 százalékban hibridként kel el
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?